Способи економного обігрівання теплиць [Поради]

08.10.2015

З настанням перших холодів потрібно потурбуватися про обігрівання теплиці, яке повинно бути постійним і недорогим, щоб при різних перепадах зовнішньої температури в теплиці була близько 18 градусів тепла. Портал EcoTown опублікував різні варіанти обігрівання: сонячними акумуляторами, повітряним, пічним або водяним обігріванням.

Для створення сонячного акумулятора потрібно облаштувати в теплиці яму глибиною 15 см і накрити її шаром теплоізолятора, напр. полістиролу. Зверху вкладають шар поліетиленової плівки для гідроізоляції. Тоді вкладають великозернистий вологий пісок і все накривають виритою землею. Це дозволяє за рахунок накопиченої вдень енергії сонця навіть при температурі мінус 10 градусів підтримувати в теплиці задовільну температуру.

 


1 – приямки, 2 – труби, 3 – короб, 4 – вентилятор

Найпростішим способом обігріти теплицю є облаштування примітивного повітряного обігрівання. Для цього використовують відрізок сталевої труби з діаметром 60 мм і довжиною 2,5 метри. Один кінець сталевої труби вставляють в плівкову теплицю, а біля другого розводять вогнище. Горіння потрібно постійно підтримувати. Повітря буде швидко нагріватися в трубі, а проходячи через теплицю, буде передавати тепло рослинам. Цей варіант досить простий, але незручний через необхідність підтримування постійного горіння.


 

Обігрівання газом може бути досить цікавим. Процес обігрівання триває кілька тижнів і на цей час може вистачити кілька балонів газу – не потрібно протягувати газопровід. При цьому потрібно мати нагрівальні прилади з автоматичними захисними пристроями і забезпечувати додаткове виведення надлишків вуглекислого газу.

Можна облаштувати пічне обігрівання. В тамбурі теплиці викладається цегляна піч, а по всій довжині теплиці або під грядками чи стелажами прокладається димохід. Димова труба виходить з другого кінця теплиці, щоб все тепло віддавалося рослинам, а чадний газ не попадав всередину.

Більш трудомістким є варіант водяного обігрівання. Основним варіантом передачі тепла від джерела до рослин в цьому варіанті є прокладені в землі труби з теплоносієм, який циркулює за допомогою насоса. Для нагрівання теплоносія може використовуватись котел (електричний, газовий чи дров’яний) або електричний тен з автоматикою.

 

 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Ще більше корисного

Найкращі засоби для виведення плям своїми руками [Відео]

10 маловідомих фактів про татуювання

Чи можна їсти їжу, що впала на підлогу?

Як правильно зберігати картоплю вдома [Поради]

20 шпаргалок, які згодяться на кухні [Інфографіка]

, , , , переглядів: 1 204

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *