Дієтологиня, терапевтка Тіана Фіалкова розповіла, як допомогти своєму організмові.
Тепер із солодким у багатьох відверто перебір. Комусь солодке хочеться наприкінці їди, навіть якщо була повноцінна харчова тарілка; хтось перекушує безперервно солодким протягом дня, а хтось взагалі замінює повноцінні приймання їжі солодким.
Всі ми різні, у нас вихідна різна генетика, стан здоров’я та спосіб життя, тому в якому стані нас заскочив стрес, таким і буде “відповідь” організму. Якщо у спокійний час життя в організмі було порушення вуглеводного обміну (інсулінорезистентність, лептинорезистентність), то в період стресу все може тільки посилитися.
Якщо була раніше і посилилася зараз нестача сну, то закономірно чекайте на переїдання солодким як компенсацію за нестачу енергії. Стресовий фактор безпосередньо підвищує цукор у крові – кортизол розщеплює глікоген у печінці та виводить глюкозу до кровоносного русла.
Цукрова залежність у період стресу – додаткове джерело поганого самопочуття, зокрема психологічного. Тому треба опанувати себе і почати з простих правил:
- Повноцінний сніданок. Кава/чай з цукеркою/фруктами, як сніданок, не підходять.
- Дотримання годинного графіка приймання їжі, щоб не допустити падіння рівня цукру в крові та компульсивного поїдання солодощів.
- Дотримання питного режиму.
- Тепла вода з лимонним соком знижує апетит.
- Уникання гіпоксії та застою лімфи.
- Провітрювання, прогулянка на свіжому повітрі, обов’язковий рух, зарядка.
- Збільшення в раціоні частки складних вуглеводів з овочів: гарбуз, батат, кабачки, топінамбур, буряк, цукіні, квасоля, горошок, цвітна капуста, броколі, морква.
- Спеції на щоденній основі.
- Пряні, гострі трави: куркума, кориця, імбир – доведено впливають на зниження цукру у крові.
- 5-htp як джерело серотоніну. Знижує потяг до солодкого за умови, що є дефіцит серотоніну в організмі.
- Контроль якості сну, наскільки це можливо.
Джерело: https://tsn.ua/lady