Свято Стрітення: історія, прикмети та звичаї

15.02.2017

Всі православні християни кожен рік чекають це свято – Стрітення Господнє. День, коли сходяться в одній часовій точці Старий і Новий завіти, античний світ і новий християнський час. А все завдяки людині, який своєю смертю спокутував гріхи всіх людей на Землі. У цій статті ви дізнаєтеся, що це за свято, коли відзначається і що саме означає, а також ознайомитеся з головними прикметами і традиціями церковного свята Стрітення.

На відміну від Великодня, це свято не є перехідним — святкування Стрітення Господнього проводиться щорічно 15 лютого. Останнім часом багато користувачів інтернету цікавляться, що це за свято і що воно означає. Адже всім нам з дитинства відомі такі церковні свята, як Різдво або вищезгаданий Великдень, і ми чудово знаємо їх значення: у першому випадку «Христос народився», у другому, відповідно, «Христос воскрес». Але що значить «Стрітення»?

Історія православного Стрітення Господнього

У перекладі з давньоруської (церковної) мови дане слово означає «зустріч». Згідно Біблії, якийсь праведний чоловік на ім’я Симеон одного разу за вказівкою Святого Духа прийшов у храм, де побачив маленького Ісуса з матір’ю Марією і батьком Йосипом. Божому немовляті тоді було всього 40 днів. Цій зустрічі передувала ціла історія, коли ще 300 років тому Симеон перекладав священну книгу з єврейської мови на грецьку і написав замість слова «дружина» — «діва». 

Праведник було подумав, що допустив прикру помилку, але негайно ж до нього прилетів ангел і заявив, що через 300 років він побачить у храмі Діву Марію, у якої на руках буде немовля Ісус. Варто відзначити, що це не єдине значення Стрітення Господнього. «Зустріч» тут — досить багатозначне поняття, яке означає, зокрема, зустріч зими з літом, а також очікування весни. Крім того, коріння свята йдуть в далеке язичницьке минуле. Історія свідчить, що лише тоді, коли християнство прийшло на Русь, Стрітення Господнє отримало статус церковного свята. І якщо зараз 15 лютого вшановують Ісуса Христа, то раніше воно було присвячено Богоматері.

Стрітення належить до головних православних свят. В цей день запалюють і освячують церковні свічки, які називають стрітенськими. Після служби в церкві парафіяни зазвичай приносять додому свічку і зберігають її протягом року, іноді запалюючи під час читання молитов. Стрітення Господнє: примети.

Існує низка прикмет цього дня. Ось деякі з них:

15 лютого не залишайте грошей на столі, інакше є ризик, що весь рік у вас буде грошовий спад.

Якщо на Стрітення Господнє відлига, то весна почнеться рано, а восени буде відмінний урожай пшениці.

Перевірте, чи є на вас порча: наберіть на Стрітення Господнє святої води, налийте невелику її кількість у флакони з-під парфумів і поставте біля ліжка поруч з подушкою. Якщо з ранку вода буде темною – на вас порча.

Як і на Святки, стрітенський день можна гадати. Для ворожби цілком згодяться будь-які різдвяні ворожіння.

В це свято також прийнято пекти млинці, однак їсти їх можна лише після 8 вечора – в іншому випадку, удача може покинути вас.

Джерело – Порадимо

, , , , переглядів: 1 349

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *