Таємниця порятунку Еріка Коха

01.03.2016

Після завершення Другої Світової Війни,  Нюрнберзьким   процесом було покарано багатьох нацистських злочинців. Еріха Коха, який знищив близько 4 мільйони українців, це не спіткало

      Перед завершенням Другої світової війни, відчувши наближення Червоної Армії, гауляйтер рейкомісаріату “Україна”, Еріх Кох , змінивши ім’я на Ральф Бергер, втік в Німеччину і спокійно жив там 4 роки, ще й отримуючи при цьому державну допомогу. Таким чином Нюрнберзький процес зміг визнати Еріха Коха злочинцем лише заочно. Аж у 1949 році колишній рейкомісар  був вирахуваний британськими розвідниками і переданий Польщі. Щоправда існує декілька версій подій. За однією з них Еріх був виданий СРСР, але той не став судити колишнього рейкомісара. Натомість Еріха Коха передали Польщі, щоб він відповів за злочини, які скоїв будучи гауляйтером Східної Пруссії. Інша версія говорить наступне: британці відразу передали Коха до Польщі, а радянська влада просто не вимагала його видачі.

     Досудове слідство тривало аж 9 років. Судили Еріха Коха, в основному, за злочини проти Прусії, де він знищив близько 400 тисяч поляків. І нарешті, у травні 1959 року, суд вирішив: Еріх вартий смертної кари. Однак потім чомусь смертну кару замінили довічним ув’язненням і  посадили Еріка у польську в’язницю у місті Барчево, забезпечивши йому комфортні умови: телевізор, бібліотеку та лікування. Серед істориків існує думка, що, можливо, Еріх Кох співпрацював з радянськими службами і саме це врятувало його від смерті.

 Еріх помер у листопаді 1986 року, доживши до віку 90 років.

Читайте також:

У Рівному вирощують дерева, які росли ще при динозаврах

 

 

, , , , , , переглядів: 2 137

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *