Трагічна доля останнього князя Рівного

23.03.2016

на фото: герб династії Любомирських  

Любомирські – князівська династія, якій Рівне належало більш ніж 200 років. Останній представник роду, що правив у місті, мав біблійне ім`я і трагічну долю.

Останнім з роду Любомирських, хто правив у Рівному, був Адам Любомирський. Місто відійшло йому у  1919 році, після смерті батька Станіслава Любомирського. Станіслав зробив для Рівного чимало хорошого: побудував першу електростанцію, проводив меліоративні роботи, спонукав місцеву владу до поліпшення стану міста.

На жаль, Адам Любомирський не встиг довго пробути на князівському “троні” Рівного. До 1922 року він жив у Франції разом зі своєю дружиною – графинею Аделою Ржевуською. Після повернення додому подружжя вимушене було мешкати у скромному будинку, оскільки родовий палац Любомирських продали державі. Продали його для того, щоб компенсувати втрати, які володінням роду завдала Перша світова війна. Згодом у тому палаці, який відомий під назвою “На гірці”, міська влада влаштовувала відомі “Волинські торги” – ярмарок, про який знали далеко за межами міста.

Загалом доля Адама Любомирського у Рівному скінчилась трагічно. У вересні 1939 року Рівне, відповідно до легендарного пакту Молотова-Ріббентропа, перейшло до володінь СРСР.  Благородна кров не врятувала Любомирських від утисків нової влади. Старшого брата Адама, Губерта Любомирського, розстріяли прямо у його будинку. Самого ж Адама, разом з дружиною, у вересні 1939-го, запроторили до в`язниці. Там він зміг прожити менше півроку – у січні 1940-го, останній князь Рівного Адам Любомирський помер. На ньому завершилось князівське правління у нашому місті.

 З використанням матерілів порталу “Віртуальне місто Рівне” www.rivne.org

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як власники Рівного поріднилися з улюбленим маршалом Наполеона

Таємниця порятунку Еріка Коха

Хто у Рівному чекав на останнього імператора?

7 способів виплеснути зайву агресію

Куди зникала колона Божої матері?

 

 

 

 

 

, , , , , , , , , , , , переглядів: 1 912

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *