У Чорнобильській зоні сфотографували незвичайну пташку (ФОТОФАКТ)

01.03.2017

З 17 по 19 лютого 2017 року експерти Українського центру дослідження хижих птахів та Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» під час проведення орнітологічних моніторингових досліджень на території зони відчуження вперше фотографічно зафіксували присутність сичика-горобця на цій території.

Науковцям вдалося підманити сичика-горобця 17 лютого 2017 року на території Товстолісівського лісництва, другу особину помітили цього самого дня на території відселеного села Бовище (Луб’янське лісництво). Для пошуку птахів використовувалась методика провокування їх локалізації за допомогою програвання запису голосів птахів на портативному аудіопрогравачі.

Читайте також: Сім туристичних місць в Україні, які розквітають весною

Довідково:

Сичик-горобець – найдрібніша сова Європи та України (Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758) занесена до Червоної книги України у 2009 році з природоохоронним статусом «вразливий», входить до переліку видів Бернської конвенції, конвенції CITES.

Найбільше відомостей про гніздування сичика відомо у Карпатах, натомість для Полісся він залишається маловивченим, бо кількість відомих місць його гніздування є незначною.

Читайте також: Невідома Україна: місця, які обов’язково потрібно відвідати (+ФОТО)

В останні десятиліття його стали зрідка реєструвати в північних ділянках українського Полісся на територіях, які межують з Республікою Білорусь і Російською Федерацією (Сумська, Чернігівська, Житомирська Рівненська і Волинська області). Дедалі частіші зустрічі територіальних птахів на гніздових ділянках на півночі України є наслідком розширення ареалу сичика-горобця на південь.

Про це повідомляє прес-служба держагентства України з управління зоною відчуження

 

, , , , переглядів: 916

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *