У Рівному вирощують дерева, які росли ще при динозаврах

29.02.2016

Гінкго двопалатове, або гінгко білоба, є одним з реліктових дерев, що росте на Землі близько 300 мільйонів років, тобто ще з часів динозаврів. Згодом воно, як і динозаври, зникло, однак через певний період кілька екземплярів цього дерева було знайдено в Китаї і відтоді розширено по світу.

Саме ці дерева вирощує рівненська сім’я Терещуків. Кандидат технічних наук Анатолій Терещук почав вирощувати дерево близько 20 років тому назад. Зараз його присадибна ділянка майже повністю вкрита деревцями гінкго різного віку. Дочка Анатолія, Тетяна, приєдналася до батька лише згодом.

Гінкго відоме своїми лікувальними властивостями.

Основним призначенням цього дерева у медицині є покращення діяльності судин та кровообігу. Деякі фармацевтичні компанії використовують гінкго як основу у своїх ліках для профілактики інсультів та інфарктів.

Окрім цього, гінкго здатен знизити рівень холестерину та сечової кислоти в організмі, є потужним антиоксидантом, що сприяє уповільненню старіння. У аптеках листя або екстракти цього реліктового дерева можна знайти майже всюди: у ліках, косметиці, чаях і т.д.

Однак гінкго корисний не лише своїми цілющими властивостями. Його деревина дуже м’яка і піддатлива, що робить її зручною при виготовлені шахматних фігурок та посуду для чайної церемонії.

Цікавим фактом також є те, що після скинення атомної бомби на Хіросіму у 1945 році гінкго вціліло, не піддавшись руйнівній радіації.

В Україні на сьогоднішній день екземпляри цього дерева є в багатьох ботанічних садах та санаторіях, в тому числі в санаторії «Червона калина», що знаходиться у с. Жобрин на Рівненщині.

Читайте також: Рівненщина приваблює кінорежисерів [+ВІДЕО]

Читайте також: Майже 170 років рівняни п`ють пиво власного виробництва

, , , , , , переглядів: 1 834

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *