У Всесвітній день кульбаби готуємо найкорисніші рецепти варення, вина і чаю з жовтої квітки

13.05.2021

У Всесвітній день кульбаби готуємо найкорисніші рецепти варення, вина і чаю з жовтої квітки

Весна –  час кульбаб. Ця жовта квітка здатна повернути здоров’я багатьом органам людини.

Чим корисна кульбаба для здоров’я людини? Рослина багата залізом, фосфором, калієм, інуліном, вітамінами А і С.

Кульбаби допомагають в боротьбі з цукровим діабетом, захворюваннями жовчного міхура і печінки, авітамінозом, анемією. А ще позбавляє від веснянок і пігментних плям.

Варення з кульбаб

Вам потрібно:

  • 400 головок кульбаби
  • 2 лимона
  • 1,5 кг цукру
  • 1 л води

Нарвіть квіти кульбаби, добре промийте. Поріжте 1,5 лимона разом з шкіркою.

У киплячу воду висипте цукор і приготуйте сироп. У киплячий сироп покладіть квіти і лимон, дайте закипіти і варіть 10-15 хвилин. В кінці варіння додайте сік 0,5 лимона. Зніміть каструлю з вогню.

Залиште масу настоюватися до наступного дня. На наступний день процідіть і відіжміть квіти. Поставте на вогонь на 20 хвилин. Гаряче варення розлийте по банках і закатати.

Вино з кульбаб

Вам потрібно:

  • літрова банка квіток кульбаби
  • 2 лимона
  • 1,5 кг цукор
  • 100 г родзинок
  • 3-4 шт гілочок меліси лимонної або м’яти

Для вина потрібні тільки пелюстки кульбаб. Необхідно відокремити їх від квітколожа за допомогою ножа. Притисніть пелюстки лезом і сильно смикніть за основу стебла.

Покладіть пелюстки у велику каструлю і залийте 4 л холодної кип’яченої води. Накрийте кришкою і відставте на 24 години.

На наступний день розчиніть в 0,5 л окропу цукор і варіть сироп на маленькому вогні до готовності. Готовність сиропу перевіряють так: наносять краплю на гладку поверхню – якщо вона не розтікається, сироп готовий.

Настій з кульбаб доведіть до кипіння, зніміть з вогню, дайте повністю охолонути. Потім процідіть відвар через сито, пелюстки видаліть. Зріжте з лимонів цедру, з м’якоті вичавіть сік. Додайте в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, мелісу, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішайте, закрийте марлею і відставте на 2 дні для бродіння. Після первинного бродіння цедру і мелісу видаліть.

Перелийте рідину разом з родзинками у велику бутель і насадите на шийку гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залиште в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, відокремити осад. Перелийте вино в пляшки, щільно закрийте і приберіть в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання.

Відвар листя кульбаби

Відвар листя, або так званий сік кульбаби, не дуже смачний, але виключно корисний. У ньому міститься багато мінеральних речовин – калій, натрій, кальцій, магній, залізо. Сік кульбаби очищає кров, тонізує, покращує роботу печінки.

Готують сік кульбаби з листя і коренів. Сам по собі сік кульбаби не дуже смачний, тому його можна змішати з соком селери, морквяним або іншими, а також додати меду.

Чай з кульбаб

Вам потрібно:
  • 2 ч. л. сухого листя,
  • 300 мл води,
  • цукор або мед.

Листя переберіть, залийте окропом і дайте заваритися протягом 10 хвилин. У готовий напій за смаком додайте цукор або мед.

Чай з квіток кульбаби

Вам потрібно:

  • 100 г квіток,
  • 300 мл води,
  • цукор або мед.

Переберіть квіти, очистіть їх від комах і сміття. Потім відокремте пелюстки і покладіть їх в чашку або чайник для заварювання. Залийте водою і дайте настоятися близько 3 хвилин. За смаком додайте мед або цукор.

Споліскувати квіти не рекомендується, щоб не змити пилок. Якщо ви збирали рослини в перевіреному чистому місці, досить перебрати квітки, видаливши пісок і комах.

, , , переглядів: 402

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *