В Болгарії презентували українську виставку «Наука – це вона»

18.12.2021

Експозиція популяризує вітчизняних героїнь наукової галузі та пропагує ґендерну рівність у науці

16 грудня у Софії відкрилася виставка українського просвітницького артпроєкту «Наука – це вона». Експозиція складається із 12 стилізованих портретів видатних українських жінок-вчених та есе-розповідей про них. Твори обрали під час загальноукраїнського конкурсу, у якому взяла участь 561 дівчина віком від 14 до 21 року. У своїх роботах авторки розповідали про життєвий шлях науковиць, їхні робочі здобутки, а також розмірковували над важливістю ґендерної рівності у науці.

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко зазначив, що виставка має велику актуальність у сучасному світі, де все ще залишаються ґендерні упередження.

«Знаєте, у програми ЮНЕСКО “Про жінок в науці” є девіз: “Світ потребує науки, а науці потрібні жінки”. І я глибоко переконаний, що це саме так!», – наголосив Москаленко.

Проєкт ініціював український ІТ-підприємець, засновник технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв. У Болгарії експозицію прийняв Національний політехнічний музей.

«Для нас та нашої аудиторії виставка стане чудовою можливістю дізнатися більше про внесок українських жінок-науковиць у світову науку. Зокрема, у таких галузях, як математика, інформатика, мікробіологія, нейробіологія тощо. Не менш важливою є роль жінок-науковиць — мотиваторів професійного розвитку молоді» – зазначила Директорка музею, докторка Екатеріна Цекова.

Ознайомитися із матеріалами виставки можна на сайті STEM is FEM.

Проєкт «Наука – це вона» реалізується благодійною освітньою ініціативою STEM is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

переглядів: 818

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *