В Україні з’явився документальний аудіосеріал про торгівлю людьми 

30.07.2021

29 липня, напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми відбулась презентація документального аудіосеріалу «Зі мною це не станеться». Проєкт застерігатиме та попереджатиме українців про проблему сучасного рабства, випадки якого продовжують стрімко зростати в Україні та світі.

 

За даними Міжнародної організації міграції, понад 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, — це лише ті, хто повідомив про це офіційно державним органам.

 Аудіосеріал «Зі мною це не станеться» розповідає реальні історії українців, які перебували у трудовому або сексуальному рабстві, під тиском та погрозами розповсюджували наркотики, займалися контрабандою і були залучені до перевезення нелегальних мігрантів. До створення аудіосеріалу команда проєкту залучила фахівців із правоохоронних органів та громадських організацій, які протидіють торгівлі людьми.

 Проєкт створений за ініціативи Міністерства внутрішніх справ, Міністерства цифрової трансформації та Національної поліції України, а також за підтримки Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP). Над виробництвом працювала команда MEGOGO Audio у співпраці з журналістами видання «Заборона».

 «Ми віримо, що аудіосеріал «Зі мною це не станеться» зможе врятувати щонайменше одне життя, для нас це вже буде неабияким досягненням. Працюючи над проєктом, нам було дуже складно знайти жертв торгівлі людьми, зважаючи на чутливість теми і страх людей говорити про те, що з ними сталося. Однак ми все ж таки знайшли тих, хто не боїться говорити про це вголос, тому що їхні історії можуть допомогти іншим не потрапити у пастку торгівлі людьми. Рекомендую до прослуховування абсолютно кожному, адже небезпека може бути набагато ближче, ніж ми думаємо», – коментує Іван Шестаков, директор зі стратегічного розвитку MEGOGO.

 

«Для МВС формування політик і практик в питаннях протидії торгівлі людьми є одним із пріоритетних напрямків роботи для того, щоб своєчасно, дієво та послідовно реагувати на такі випадки. За інформацією НПУ, за перше півріччя 2021 року виявлено 130 фактів торгівлі людьми, майже 100 кримінальних проваджень вказаної категорії скеровано до суду. Аудіосеріал, який ми сьогодні презентуємо – спільний проєкт державного і громадського сектору, результат синергії зусиль стейкхолдерів і креативної команди. Його мета – запобігти потраплянню наших громадян у рабство. На прикладі реальних історій ви дізнаєтесь про страшний злочин проти основоположних прав і свобод людини – торгівлю людьми. На жаль, люди з різних соціальних груп можуть потрапити у тенета рабовласників. Я дуже прошу всіх, хто потрапив у ситуацію торгівлі людьми, або тих, кому стало про це відомо – не мовчіть! Закликаю вас – звертайтеся по допомогу. І не забувайте, що ви не тільки захищаєте себе, а й допомагаєте вжити заходів для попередження таких злочинів! Звернувшись по допомогу ви врятуєте життя інших!», – зазначає Катерина Павліченко, заступниця Міністра внутрішніх справ.

 

«Чому і навіщо Мінцифра взяла участь у цьому проєкті? В українському суспільстві та, зокрема, Інтернет-просторі, нечасто піднімають тему торгівлі людьми. Хоча проблема серйозна та кричуща. Наведу лише одну цифру — цілих 260 тисяч українців ставали жертвами торгівлі людьми, починаючи з 1991 року (і це лише ті, хто повідомив про це офіційно держорганам). Тому національний проєкт із розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта долучився до ініціативи. Ми прагнемо, щоб якомога більше людей дізналися про освітній продукт, як не потрапити у ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми. Загалом тема онлайн-безпеки є однією із стратегічно важливих для Мінцифри, і ми готові підтримувати ініціативи у цій площині. Разом ми змінюємо ситуацію на краще», – додає Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

«Канадсько-український проєкт розвитку поліції (CUPDP) є частиною зовнішньої допомоги Україні починаючи з 2015 року. Наша діяльність спрямована на формування безпекового середовища в громадах України шляхом розвитку професійних поліцейських послуг, в тому числі шляхом підтримки подібних ініціатив. Це чудово, що об’єднали зусилля державні структури  Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство цифрової трансформації України, Національна поліція України та MEGOGO, як представники бізнесу, щоб убезпечити наших громадян. Аудіосеріал допоможе не потрапити в сучасне рабство, а також підкаже як діяти якщо таке вже сталося. Працюємо разом заради безпечних громад!», – розповідає Олексій Зіборов, радник із питань поліцейської діяльності та навчання Канадсько-українського проєкту розвитку поліції.

«В даному аудіосеріалі висвітлено чотири реальні історії торгівлі людьми, які сталися, як на території нашої держави, так і за її межами. Достеменні розповіді постраждалих, які стали жертвами і повідомили, що з ними трапилося, а також коментарі оперативників, які не допустили подальшу експлуатацію громадян. Усі описані в аудіосеріалі факти розслідувалися Національною поліцією України та відносяться до новітніх форм експлуатації. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, що переживає світ, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично всіх соціальних груп населення», – додає Сергій Пантелеєв, начальник Департменту міграційної поліції Національної поліції України.

Послухати аудіосеріал, а також інші аудіопроєкти можна абсолютно безкоштовно у мобільному додатку MEGOGO у розділі «Аудіо» на смартфонах на базі iOS та Android та в автомобілях з аудіосистемою Android Auto та Apple CarPlay.

переглядів: 1 344

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *