Нове дослідження виявило раніше невідомі механізми ефективності безглютенової дієти. За словами дієтологів, відсутність глютену у раціоні має лише незначний вплив на вагу. Основна перевага полягає в тому, що дієта заміняє пшеницю, жито і інші зерна овочами, коричневим рисом, кукурудзою. Ці продукти збільшують популяції “хороших” бактерій в кишечнику і запобігають запаленню, а також розвитку декількох захворювань.
Нова наукова робота проаналізувала дані 60 здорових данців середнього віку. Їх випадковим чином розділили на дві групи: перша група дотримувалася восьмитижневої безглютенової дієти, а інша група — з високим вмістом клейковини.
Виявилось, дієта з низьким вмістом глютену впливає на помірні зміни мікробів кишечника і зменшує здуття і відчуття дискомфорту в животі. Медики вважають, що вся справа в харчових волокнах, кількість яких збільшилася в раціоні людей, які дотримувалися безглютенової дієти.
Дієта з низьким вмістом глютену багата на клітковину, яка викликає зміни в структурі і функціях складної кишкової екосистеми бактерій і призводить до поліпшення в роботі всього шлунково-кишкового тракту. Зміна мікробіома також могла призвести до постійного спалювання зайвих калорій і власної ваги випробовуваних.
Обидві дієти були збалансовані за кількістю калорій і поживних речовин, включаючи кількість харчових волокон. Але склад останніх помітно відрізнявся. Виходячи зі своїх спостережень за зміненими схемами ферментації їжі кишковими бактеріями, дослідники заявили, що відсутність глютенової їжі в раціоні може грати останню роль в ефекті схуднення.