Вуса у тварин не для краси – яку функцію виконує цей орган

03.12.2020

Вуса або по-науковому “вібриси” — не просто прикраса, а повноцінний орган чуття, що виконує дотикову функцію. Завдяки вусам тварини досліджують навколишнє середовище, добре орієнтуються в темряві і навіть вловлюють напрямок вітру! Будьте впевнені, тваринам дуже не подобається, коли їх смикають за вібриси. Це пов’язано з тим, що в волосяний сумці, з якої росте вібрис, розташовується дуже багато нервових закінчень, інформує Ukr.Media.

Багато хто цікавиться, чи можна зістригати вібриси тваринам? Відповідь — ні! Так ви позбавляєте вихованця одного з найважливіших для нього органів чуттів. А крім того, це величезний стрес для тварини. Вчені порівнюють травмовані вібриси у тварин із втратою людського зору. Вчені впевнені, що до повного відновлення цього органу тварини не відчувають себе в безпеці і живуть в умовах постійного стресу.

Навіть домашнім тваринам, які майже постійно перебувають під наглядом власників, вібриси необхідні для комфортного життя. Якщо уважно придивитися до тіла будь-кого з тварин, то потовщені волоски можна знайти і на інших частинах його тіла! Чим більше волосся, тим більше нервових закінчень у їхньому фолікулі. Тому всі великі волоски можна вважати своєрідними “антенами”, які здатні сприймати і розрізняти сигнали навколишнього середовища. Дуже густими стають вуса і брови у літніх вихованців, пов’язано це зі зниженням слуху і чіткістю зору.

, , переглядів: 1 285

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *