Вишите Євангеліє від Матвія, створене рівненською майстринею, визнали світовим досягненням

11.01.2022

Вишитий фоліант рівненської майстрині став світовим рекордом

Вишите Євангеліє від Матвія, створене рівненською майстринею Оленою Медведєвою, визнали світовим досягненням. Авторка рукотворних арт-буків потрапила у книгу «Національний реєстр рекордів України 2022». У видання внесли одразу два її рекорди, один із яких – світовий. Євангеліє від Матвія визнали найбільшою у світі книгою, вишитою вручну.

Над створенням унікального фоліанту Олена Медведєва працювала упродовж двох років. Рукотворна книга налічує 60 сторінок і важить 9 кілограмів 400 грамів.

Євангеліє вишите по-особливому – майстриня використовує авторські літери, які виконує у техніці стебнівки. Цей шрифт вона запатентувала. Під час роботи жінка використовувала червоний та чорний кольори. А перша літера зроблена з візерунком – рослинним орнаментом. До речі, в першодрукаря Івана Федорова теж було схоже оформлення Біблії.

Олена Медведєва відома як авторка оригінальних книг, серед яких є мереживна, різьблена, вишита, солом’яна, шкіряна, бурштинова. Також її колекція налічує десятки вишитих арт-буків. Це і 4 Євангелія, і твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Адама Міцкевича, Івана Франка, Ліни Костенко та інших відомих авторів. Майстриня створює як фоліанти, так і мініатюри.

«Пишаємося тим, що в області є такі талановиті майстри. Завдяки їх креативу про Рівненщину знають у світі. Роботи Олени Медведєвої – справді унікальні. До речі, у 2020 році вона була стипендіаткою голови Рівненської ОДА, – прокоментувала начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк. – В Олени Медведєвої – дуже-дуже багато ідей. Чого вартий її «Рівненський буквар», її мультфільми, її казки і креативні арт-буки! Тобто творчість майстрині проявляється у найрізноманітніших варіантах. В результаті такі неординарні форми зацікавлюють широку аудиторію. Усе, що створює Олена Медведєва, зроблено з душею. Саме тому в неї все виходить. І робить вона це не заради рекордів. Це, безумовно, надихає».

Рекордне Євангеліє знаходиться в Літературному музеї Уласа Самчука, власне, як і всі креативні книги майстрині Олени Медведєвої.

Побачити вишитий фоліант, який став світовим рекордом та сфотографуватися з ним можна буде після 17 січня.

переглядів: 799

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *