Як отримати гарну розсаду петунії: корисні поради

10.02.2021

Серед однорічників складно знайти більш гарні квіти різноманітного забарвлення з тривалим і пишним квітненням. Але щоб милуватися цією красою ціле літо, потрібно знати, як виростити розсаду петунії за домашніх умов, інформує Ukr.Media. Петунії — квіти невибагливі, однак у новачків під час вирощування розсади можуть виникнути деякі труднощі. Ми сформулювали 5 основних правил, якими потрібно керуватися у цій нелегкій справі.

Ретельний вибір насіння

Якісне насіння — це вже половина успіху. Купуйте тільки свіжий матеріал і обов’язково у перевірених виробників.

Надавати перевагу звичайному або дражованому насінню — особиста справа кожного, тут складно однозначно сказати, що краще. Дражоване насіння зручніше сіяти (оскільки у петунії воно дуже дрібне), але найчастіше його оболонка погано розчиняється. Щоб насіння проросло, потрібно багато вологи, а за її нестачі воно так і залишиться лежати у ґрунті, вкрите оболонкою.

Також підійдіть відповідально до вибору сорту. Часто в одному пакетику насіння наявна суміш сортів. Якщо для вас забарвлення квіток не є важливим, то такий варіант цілком підійде. А якщо ви організовуєте квітник у певному стилі і у єдиній колірній гамі, то вибирайте певний сорт, щоб не розчаруватися, коли рослини заквітнуть.

Крім того, зверніть увагу на те, кущовий чи ампельний сорт ви купуєте. Для посадки на клумбі у відкритому ґрунті підходять кущові петунії, а у підвісних кашпо і контейнерах вирощують ампельні, оскільки у таких рослин в’ються пагони.

Підготовка відповідного ґрунту

Багато досвідчених квітникарів радять сіяти петунії у суміш пухкого, родючого ґрунту і гідрогелю, замоченого у розчині добрива (наприклад, Кеміри Універсал). Це дозволяє сіянцям отримати достатню кількість вологи і додаткове живлення.

Якщо у вас немає гідрогелю, можна приготувати ґрунт з торфу, дерну, перегною і піску у пропорції 2:2:2:1. Є ще більш простий спосіб — купити у магазині готову ґрунтосуміш для розсади. Але врахуйте, що ґрунт повинен бути легким, бажано, щоб у його склад був доданий перліт.

Правильний посів насіння петунії

Візьміть пластиковий контейнер для розсади з прозорою кришкою або іншу міцну ємність і заповніть підготованою ґрунтосумішшю, потім землю пролийте рожевим розчином марганцівки. Якщо ґрунт недостатньо вологий, додатково обприскайте його водою з пульверизатора.

Коли вода вбереться, за допомогою зубочистки або пінцета обережно підчепіть насіння, посійте його поверхнево і накрийте прозорою кришкою або поліетиленовою плівкою. Насіння у жодному разі не можна заглиблювати, тому що для проростання йому потрібне світло. З цієї ж причини відразу після посіву не рекомендується здійснювати полив, щоб дрібне насіння не “пішло” вглиб ґрунту.

Контейнер поставте у добре освітлене місце з температурою повітря, наближеною до 25° С, за допомогою регулярних обприскувань підтримуйте рівень вологості ґрунту, провітрюйте посіви і своєчасно видаляйте конденсат, що накопичився. Протягом 14 днів повинні з’явитися сходи.

Якщо за два тижні насіння не проросло, немає сенсу чекати довше. Навіть якщо сходи з’являться пізніше (наприклад, через місяць), така розсада буде дуже слабкою.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Своєчасна пікіровка розсади петунії

Після появи 3-4 справжніх листочків (зазвичай через місяць після посіву) можна розпочинати пікіровку — пересадку сіянців у окремі ємності. Одноразову пластикову склянку або горщик заповніть свіжою, легкою, пухкою і родючою землею. Потім за допомогою олівця виконайте у верхньому шарі ґрунту поглиблення і зволожте ґрунт.

Дерев’яною паличкою трохи розпуште ґрунт у ємності з рослинами, за допомогою пінцета обережно підчепіть сіянець, перенесіть його у новий горщик (у отвір у ґрунті), присипте землею, ущільніть і полийте. Ті ж самі маніпуляції виконайте з іншими рослинами.

У петуній розгалужена коренева система, тому їх відразу пересаджують у досить об’ємну тару з розрахунком на те, що рослини будуть “жити” там 2-3 місяці. Або ж пікірують у маленькі скляночки, а через місяць пересаджують у ємності більшого розміру.

Ретельний догляд за сіянцями

Петунія полюбляє світло, тому за умови зимового посіву сіянці слід досвічувати. Інакше розсада витягнеться і стане слабшою. Поки насіння не проросте, тримайте його у приміщенні з температурою повітря, не нижчою за 23-25° С. Після появи сіянців почніть поступово загартовувати рослини: знижуйте температуру і періодично провітрюйте. Через 10-14 днів після пікіровки, коли розсада приживеться і зміцніє, тримайте рослини за температури у 15° С вночі і 18-20° С — вдень.

Поливайте рослини помірно, але часто: петунія не полюбляє ані посуху, ані зайву вологість. При цьому намагайтеся не зачіпати листя.

Сіянці добре відгукуються на підгодівлі комплексним добривом для квітів. Після пікіровки проводьте їх кожні два тижні, дотримуючись інструкції на упаковці.

На постійне місце у відкритий ґрунт переселіть рослини, коли встановиться тепла погода — зазвичай у середині травня. До цього часу можете залишити квіти на балконі, але стежте, щоб температура повітря не опустилася нижче за 16° С. У іншому випадку рослини можуть загинути.

, , переглядів: 833

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *