Як підвищити гемоглобін

Збір коштів на потреби армії України
28.04.2022

Як підвищити гемоглобін

Білок крові – гемоглобін – виконує дуже важливу функцію – він переносить молекули кисню органам і тканинам і “транспортує” вуглекислий газ легеням. Саме тому надзвичайно важливо підтримувати нормальний рівень білка в крові. Як швидко підвищити гемоглобін, розібрався Главред.

Низький рівень гемоглобіну – симптоми

При недостатній кількості гемоглобіну, тіло буде недоотримувати кисень. Про брак цінного білка можуть свідчити такі ознаки:

  • Слабкість – сил не вистачає навіть не найпростіші заняття.
  • Швидка стомлюваність – до кінця дня можете відчувати себе розбитими.
  • Блідість шкірних покривів і ясен.
  • Часті запаморочення.
  • Ослаблення пам’яті і концентрації уваги.
  • Задишка і прискорене серцебиття.

При таких симптомах важливо звернутися до сімейного лікаря. Терапевт призначить лікування за підсумками аналізу крові. Анемія може бути небезпечним дзвіночком серцево-судинних захворювань, гіпотиреозу, хронічних захворювань нирок, цирозу печінки. У деяких випадках анемія може свідчити про внутрішні кровотечі.

Як підвищити гемоглобін

Якщо серйозної небезпеки для здоров’я немає, а рівень гемоглобіну не критично низький, гемоглобін можна підняти просто скорегувавши раціон харчування. При залізодефіцитної анемії потрібно налягати на продукти багаті залізом. Цей елемент присутній, як і в їжі тваринного походження, так і в рослинній. Потрібно врахувати, що з м’яса і субпродуктів залізо буде засвоюватися краще.

Продукти, що підвищують гемоглобін:

  • Червоне м’ясо – телятина, яловичина, баранина, яловичий язик;
  • Субпродукти – печінка, нирки, серце, яловиче вим’я;
  • Курячі яйця;
  • Риба – лосось, короп, щука;
  • Бобові – сочевиця і квасоля;
  • Морепродукти – креветки, кальмари, морські гребінці;
  • Горіхи і сухофрукти;
  • Брокколі, шпинат, капуста та інші листові овочі.

Важливим компонентом у виробництві гемоглобіну є фолієва кислота – вітамін В12. Його можна знайти в спаржі, горосі, сочевиці, курячих яйцях, шпинаті.

Вітаміни А і С допоможуть гемоглобіну краще засвоїтися. Цитрусові, гранати, чорна смородина, шипшина, солодкий перець, брюссельська капуста – джерело цінного вітаміну С. Вітамін А шукайте в яловичій печінці, гарбузі, печінці тріски.

Кисломолочні продукти – сир, йогурт і кефір, а також соя та інжир можуть погіршувати засвоєння заліза організмом. Не варто вживати ці продукти одночасно з тими, які допомагають підвищити рівень гемоглобіну.

Щоденна норма заліза для чоловіків становить 15 мг, для жінок 18-25 мг під час вагітності ця норма підвищується до 25-27 мг. Для літніх людей норма становить 8 мг.

Як підвищити гемоглобін народними засобами

Допоможуть підвищити білок в крові і збільшити кількість кисню в організмі і засоби з народної аптечки.

  • З анемією легкого ступеня впорається настій із звіробою, квітів ромашки, кропиви і листя ожини. Потрібно змішати трави в рівних пропорціях, залити окропом і настоювати протягом 2-3 годин. Відвар пити по півсклянки 2-3 рази на день.
  • Настій шипшини з медом. Допоможе поправити здоров’я і поліпшити засвоєння гемоглобіну.
  • Сік з моркви, буряка і яблук. Потрібно вичавити сік однієї моркви, яблука і половинки буряка і відразу ж його випити. Півсклянки соку тричі на день допоможуть привести в норму рівень білка в крові.

Джерело: https://glavred.net/

переглядів: 432

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *