Як позбутися жука короїда: поради дачникам

15.07.2023

Якщо вчасно не вжити заходів, цей дрібний шкідник здатний знищити і сад, і будинок, і господарські споруди.

Як позбутися жука короїда

Дачникам постійно доводиться боротися з різними шкідниками на ділянці, які претендують на врожай у саду та городі. Але є комахи страшніші, здатні не лише знищити цілий сад, але ще й до будинку дістатися. Мова йде про жука короїда.

Назва жука говорить сама за себе. Ці дрібні комахи сімейства довгоносиків досягають розмірів не більше 1-1,5 см. Але шкоди завдають незрівнянно багато. Короїд у саду дуже небезпечний оскільки псує і молоді, і дорослі дерева, а також дерев’яні споруди. Він живе під корою, прогризаючи всередині дерева візерунчасті нори та ходи, де самки відкладають яйця. Личинки, що з’явилися з них, харчуються соками і тканинами дерева, продовжуючи руйнувати його зсередини.

Як боротися з короїдом? Про способи профілактики та знищення жука читайте у нашій статті. Народні засоби захищають та лікують порізи, надрізи, тріщини, морозобоїни та інші пошкодження на деревах, через які короїди можуть потрапити усередину.

Як позбутися жука короїда: лайфхаки

  • Візьміть за правило регулярно оглядати дерева в саду, щоб не пропустити початок зараження короїдом.
  • Якщо ви виявили на корі маленькі округлі дірочки – місця проникнення жуків, потрібно очистити і зрізати частину кори, щоб зрозуміти, наскільки глибоко проник короїд у дерево. А потім дістатися до його ходів та личинок і вичистити їх.
  • Також можна знищити короїда металевим дротом, пустивши його по ходах, які прогриз жук у дереві.
  • Потім слід обробити уражене дерево захисними інсектицидними препаратами , які проникають у деревину та труять короїда.
  • Після того як ви вичистили рану, потрібно її знезаразити і закласти садовим варом. Розтопіть 600 г парафіну, додайте 300 г подрібненої каніфолі, доведіть суміш до кипіння, додайте 200 г олії та кип’ятіть склад протягом 10 хвилин.
  • З метою профілактики від короїду рекомендується також регулярно обприскувати дерева інсектицидами. Через деякий час препарати, нанесені на кору дерева, втрачають силу.
  • Однак, якщо отворів на дереві багато, при цьому стовбур унизу посипаний буровим борошном, а кора відпадає шматками, краще спиляти та спалити заражене дерево, щоб короїди не поширилися по всьому саду.
  • Щоб захистити дерева від короїдів, можна обмазувати стовбури та основи скелетних гілок. сумішшю глини з перегноєм .
  • Намагайтеся всіляко залучати до саду птахів, особливо дятлів, які допомагають знищувати шкідників. Розвішуйте годівниці, підгодовуйте птахів узимку.
  • Ще один дієвий спосіб боротьби зі шкідниками – колоди-пастки. На початку сезону вегетації потрібно по всій ділянці розкласти розпиляні на цурки частини стовбура. Протягом літа їх заселяють короїди, а восени ці шматки та колоди спалюють разом із усіма жуками, яйцями, коконами та личинками.
  • Також важливо проводити регулярні гігієнічні та санітарні заходи у саду: обрізання обморожених, хворих та сухих гілок, в яких можуть оселитися короїди, чищення кори, знезараження та загортання ран і морозобоїн, побілку штамбів та основ скелетних гілок.
  • Наприкінці сезону також важливо провести роботи в саду: зібрати та спалити рослинні рештки після листопада, перекопати ґрунт у приствольних колах, мульчувати прикореневе коло.

Джерело: https://lifehack.segodnya.ua/

 

, переглядів: 1 433

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *