Як правильно зберігати картоплю вдома [Поради]

23.11.2015

Щасливим власникам льохів та підвалів немає потреби непокоїтися про збереження овочів узимку. А ось тим, хто проживає у багатоповерхівках, варто замислитися, де і як тримати у квартирі власний врожай бульби або куплену на базарі чи в супермаркеті картоплю.

 

Підготовка картоплі до зимівлі


Відразу після збирання врожаю рекомендується просушити картоплю на сонці протягом 2-3 годин, тоді її легше буде відокремити від землі і зменшиться ризик загнивання бульб. Потім сортуємо картоплю, пошкоджені бульби відкладаємо і вживаємо в їжу в першу чергу. Тепер нам потрібно створити картоплі умови для проходження профілактичного періоду. Триває цей період 2-3 тижні, і саме тоді, можуть виявитися приховані досі хвороби та грибкові інфекції. У цей період також відбувається “заліковування” картоплею пошкоджень, завданих при зборі врожаю та доставки. Оптимальна температура в період підготовки 12-16 градусів і вологості 90%.

 

При якій температурі зберігати бульбу


Оптимальна температура зберігання 5-7 градусів. Тому до перших морозів краще зберігати картоплю на балконі. Після перших морозів картоплю варто перенести в приміщення і виділити їй прохолодне місце – біля вхідних дверей, вікна або балкона. Якщо морози невеликі, мінус 2-3 градуси, можна тимчасово накрити картоплю ковдрами, залишити на балконі до більш сильних морозів. При зниженні температури до мінус 5-6 картоплю з балкону краще прибрати.

 

У чому зберігати картоплю в квартирі


Краще зберігати бульби в мішках з мішковини, або якщо у вас є комора, то в ящиках. Добре зарекомендувало себе спільне зберігання картоплі з буряком. Буряк забирає зайву вологу, що йде картоплі тільки на користь, а бульби залишаються сухими. При такому способі зберігання ємність з картоплею, зверху, на одну третину заповнюємо буряком. Для видалення зайвої вологи можна присипати картоплю деревною стружкою або соломою.

 

Як зберегти насіннєву картоплю в квартирі


Крім картоплі для їжі, у дачників-городників стоїть завдання зберегти насіннєвий матеріал. Для підготовки насіннєвого матеріалу краще відібрати середні бульби. Перед закладанням насіннєвої картоплі на зберігання її потрібно “прозеленити” – потримати на відкритому повітрі при денному світлі близько двох тижнів.


Не варто відразу виносити насіннєву картоплю на холод. Температуру потрібно опускати поступово на 1-2 градуси в день. Температура зберігання у насіннєвої картоплі повинна бути не вище +5-7 градусів. Тому до морозів посівний матеріал цілком можна зберігати на балконі, а потім перенести в прохолодне місце. Для того, щоб убезпечити насіння від хвороб і бактерій, можна скористатися народними засобами — пересипати картоплю листям яглиці (розповсюджений бур`ян борщівка з родини зонтичних), горобини або полину.


Періодично потрібно перебирати насіннєву картоплю, видаляючи підозрілі бульби і обриваючи паростки. Наприінці лютого – початку березня можна перенести насіннєву картоплю в більш тепле місце, поступово підвищуючи температуру на декілька градусів в день.

 

Корисні поради


Намагайтеся якомога частіше перебирати картоплю під час зберігання, видаляючи підгнилі бульби, а ту картоплю, що з ними безпосередньо стикалася, постарайтеся вжити в їжу в першу чергу.


Вже після лютого – на початку березня періодично видаляйте з картоплі пророслі вічка, інакше до весни вона втратить всі свої поживні речовини.


При бажанні можна обробити картоплю спеціальними препаратами, що сповільнюють вегетативний період і підвищують імунітет до хвороб. Також існує практика обробки бульб мідним купоросом.


Для запобігання захворювання картоплі та знищення хвороботворних бактерій і грибків, деякі господарі використовують обробку бульб окропом. Помістіть картоплю в сітку й опустіть її на декілька секунд в киплячу воду. Потім просушіть картоплю і покладіть для зберігання.


Не варто картоплю зберігати в холодильнику – при такому способі зберігання висока ймовірність перетворення крохмалю в цукор, тоді картопля набуває неприродно солодкого присмаку. Якщо ж ви все таки заклали частину картоплі в холодильник, не вживайте її відразу, дайте їй полежати 2-3 дні у теплі, і процес може піти у зворотний бік.


Правильно вибирайте сорт картоплі. Більш пізні сорти більше придатні для зберігання, тому у них більш тривалий період спокою бульб. У такої картоплі більше шансів зберегтися у квартирі до нового врожаю.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Ще більше корисного

20 шпаргалок, які згодяться на кухні [Інфографіка]

20 шпаргалок, які пригодяться на кухні [Інфографіка]

Що потрібно взяти на риболовлю?

Як правильно зберігати продукти в холодильнику [Інфографіка]

Як розпізнати фальшиву гривню [Інфографіка]

, , , переглядів: 1 298

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *