Кава з сіллю – це напій із більш вираженим і м’яким смаком, адже солона спеція пом’якшує воду та прибирає кавову гіркоту. Також сіль збалансує кислинку в каві. А ще в харчовій солі є іони натрію, які підсилюють аромат, тому запах такої кави виходить просто запаморочливий.

Тобто сіль – цілком адекватна заміна цукру і молочним продуктам, які додають любителі негіркої кави. А, значить, можна пити каву з сіллю для схуднення.

Втім, кава з сіллю – це не тільки смачно, від цього напою організму ще є і велика користь:

  • сіль відновлює сольовий баланс;
  • затримує вологу в організмі, але ж кава має невелику сечогінну дію.

До речі, є цікава традиція, навіщо в Туреччині солять каву. Якщо дівчина подала своєму залицяльнику каву, дуже сильно його пересоливши або зіпсувавши іншим способом – вона тим самим показує йому, що той їй не сподобався. Це делікатний спосіб відмови на пропозицію руки і серця.

Кофе с солью, зачем соль добавлять в кофе?

Як правильно пити каву з сіллю

У каву додавати сіль має сенс тільки, якщо вариш напій у турці (її ще називають джезва). При цьому важливо дотримуватися кількох нескладних правил:

  1. Брати каву якомога дрібнішого помелу – інакше додавання солі на смак і запах не вплинуть. Розчинна кава з сіллю – це взагалі варіант, який подобається одиницям.
  2. Кавові зерна повинні бути хорошої якості, інакше ніякі добавки не допоможуть.
  3. Окремо подавати до кави з сіллю склянку простої води.

Кава з сіллю – класичний рецепт

Вам знадобиться:

  • стакан води (приблизно 150-180 мілілітрів);
  • кава мелена – на такий обсяг вистачить 1,5 чайних ложок;
  • сіль – буквально щіпка;
  • цукор – вистачить і половини столової ложки.

Як готувати:

У турку засипають каву і спеції, заливають цю суміш водою і відправляють джезву на невеликий вогонь.

Коли пінка дійде до стінок турки – зняти з вогню і перелити в витончену кавову чашечку.

Кава з сіллю і коньяком

У цьому рецепті сіль підсилює аромат не тільки самої кави, але ще і коньяку.

Вам знадобиться:

  • кава мелена – півтори чайної ложки;
  • коньяк (бренді) – буквально чайна ложка;
  • вода – склянка (близько 150 мілілітрів);
  • сіль – одна щіпка;
  • цукор – тут все залежить від смаку.

Як готувати:

Приготувати каву з сіллю в турці, як розказано вище.

Потім напій проціджують від гущі і додають в нього цукор і коньяк.

Перемішати і дати настоятися пару хвилин.