Як правильно сушити фрукти: 6 простих способів для домашнього вжитку

Збір коштів на потреби армії України
22.11.2021

Сухофрукти – це і корисно, і смачно. Сушені фрукти люблять і дорослі, і діти. Лікарі радять їх вживати в несезон свіжих ягід та фруктів, щоб збагатити свій організм вітамінами та мікроелементами.

На полицях магазинів сухофруктів є величезний вибір. А ви задумувалися, чи є вони дійсно корисними та безпечними для нашого здоров’я? Існує думка, що не завжди куплені сушені плоди є дійсно якісними… Перевіряти ми не будемо, краще розповімо, як зробити дійсно якійсний продукт.

Користь сухофруктів для здоров'я: 8 причин включити їх в раціон

 

Сушені яблука

Перед тим, як робити з яблук сухофрукти, ретельно їх промийте і висушіть природним способом. Потім фрукти потрібно розрізати на часточки, при бажанні можна прибрати насіння і зрізати шкірку. Зробити сольовий розчин (1 ч.л солі на 1 л. води) і опустити в нього яблука на 2-3 хвилини. Потім знову просушити яблука.

Сушарка для фруктів

Для того, щоб приготувати сухофрукти за допомогою електросушарки, вимиті яблука наріжте часточками і викладіть на піддони. Виставіть температуру мінімум 60°C (температуру для своєї сушарки можете знайти в інфструкції). Витримуйте яблука в сушінні максимум 7 годин. Потім перевірте готовність, якщо вони залишилися вологими – просушіть ще 2-3 години.

Як зробити сушку з яблук в духовці

Розігріти духовку до 85°C. Листи або грати застелити пергаментом, нарізані яблука викласти тонким шаром і залишити дверцята духовки відкритими. Через 2 години, перевернути яблука, а листи поміняти місцями. Через 3 години зменшити температуру до 70°C. Дочекатися, поки основна кількість вологи випарується, знову зменшити температуру до 50°C і сушити яблука 4 години.

Як сушити яблука в мікрохвильовці

Взяти плоску тарілку, розкласти на ній вимиті нарізані часточками яблука. Встановити мінімальну потужність і час – 30 секунд. Потім перевернути фрукти і знову поставити в піч, встановивши максимальну потужність і час – 4-5 хвилин.

Чому українські сухофрукти неконкурентоспроможні? | Пропозиція - Головний  журнал з питань агробізнесу

Сушка з груш

Приступаючи до процесу приготування грушевих сухофруктів, розсортуйте їх за розміром, викиньте зіпсовані і перестиглі плоди. Промийте в холодній воді, висушіть, а потім розріжте на 2-4 частини. Якщо використовуєте занадто дрібні або лісові груші, то їх можна не ділити на частини, а шкірку не зрізати.

Як сушити груші для компоту

Цілі груші скласти в сито і промити проточною водою. Висушити природним способом на рушнику. Викласти на деко і відправити в духовку, розігріту до 60°C. Сушити 5-10 годин, іноді перевертаючи фрукти і залишивши дверцята духовки відкритими.

Як сушити груші в сушінні

Викласти фрукти на піддони. Виставите відповідну температуру вище 60°C. Через 5 годин подивіться на плоди, якщо в них залишилася волога, сушіть ще 2-3 години. В цілому сушити фрукти таким чином можна максимум 10 годин.

Як сушити груші в мікрохвильовці

Великі груші вимийте і наріжте часточками, дрібні залиште цілими. Покладіть плоди на плоску тарілку одним шаром. Увімкніть мінімальну потужність або, якщо є “Розморожування”, то краще використовувати його. Зачекайте 1-2 хвилини, потім збільште потужність до 200 і сушіть фрукти до готовності. Найбільш оптимальний час – 2-5 хвилин.

Сушимо вишні

Промиваємо ягоди. Найкраще використовувати дозрілу вишню темно-бордового кольору.

Для прискорення процесу висихання занурюємо ягоди в киплячий 0,5%-ний питний розчин на кілька секунд, потім промиваємо в холодній воді. Така обробка не є обов’язковою. Замість неї ягоди також можна обварити в цукровому сиропі протягом 5 хвилин (у цьому випадку вишня має бути вже очищена від кісточок).

Висушену вишню розкладаємо на деко з пергаментним папером, зберігаючи невеликі проміжки між ягодами. Ставимо в духовку, розігріту до 50-55 ° С. Через кілька годин, коли вишня підв’ялиться, дістаємо кісточки і відправляємо досушувати при температурі 70-75 ° С. Не забуваємо час від часу перемішувати ягоди. Загальний час сушіння може сягати 12 годин. 

Сушена вишня готова, коли вона перестала пускати сік і втратила еластичність.

Сухофрукти, як правило, зберігають у сухих банках. Не забувайте підписувати, який рік урожаю ви зберігаєте, щоб не заплутатися.

, переглядів: 1 387

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *