Як правильно вибрати ікру до новорічного столу

23.12.2019

Українці люблять купувати ікру до столу на зимові свята, тому в Асоціації риболовів України розповіли як правильно обрати цей продукт, передає УНН.

Червона ікра

“Візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині щось булькає, від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот”, – розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. Варто звернути увагу на дату упаковки. Видобуток ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили вже заморожений продукт або фасували вироблений раніше. У будь-якому випадку його якість буде не на висоті. “Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і ні в якому разі бути роздутою. Маркування на кришці повинне бути проштамповане зсередини, якщо ж цифри втиснули всередину, перед вами підробка”, – зазначив Чистяков.

Фото – UkrMedia

Так, контрафактну банку видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника. Краще купувати ікру в скляній, а не металевій тарі. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна. При покупці вагового продукту варто звернути увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися один від одного і не приставати до лопатки. Перед покупкою радять поцікавитись у продавця, коли була відкрита ємність, адже це швидкопсувний продукт – після відкриття ємності термін його зберігання 24 години.

Якщо ікра купується на вагу не у великому гіпермаркеті, потрібно врахувати, що продавці дуже часто ставлять перед собою завдання освіжити прострочений продукт. Для цього використовують марганцівку, рослинні масла, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Потрібно взяти кілька ікринок і помацати їх пальцями. Якщо використовувалося масло, відчуєте, як вони будуть ковзати, помітите властивий маслу блиск. Різкий гіркий смак може говорити про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не вживати.

Фото – UkrMedia

Існує також штучна ікра. Якісна червона ікра злегка пахне свіжою рибою. У штучної в якості аромату використовують оселедцеві молоки, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якісна хороша ікра має однорідний колір, не пересолена. Ікринки не повинні лопнути, бути злиплими, засохлими і без оболонки. Маркування дати виготовлення на кришці продавлена зсередини, а не нанесена лазером на кришку або пробита на папері. Слід вибирати ікру першого сорту. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби, все ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень і пружні. Кількість солі не повинно перевищувати 4-6%. Ікра – швидко псується. Ідеальні умови зберігання – від мінус 2 до мінус 6 градусів.

Чорна ікра

“Зверніть увагу на напис на банці з ікрою. Якщо там вказано “ікра зерниста осетрових риб”, знайте, що цілком можливо вам пропонують ікру “різнобій” (різних видів), або ікру гібридів від осетрових порід”, – попереджає експерт. Так, ціна на продукцію з таким маркуванням, повинна бути нижче на 15-20%, ніж ціна ікри стерляді, шипа або бестера в чистому вигляді, так як правило, для її приготування використовуються залишки ікри, які не підійшли за якістю або за будь-якими іншими характеристиками, щоб зробити чистий продукт – без змішування в банці.

Фото – disasfish.fi

При виборі чорної ікри потрібно знати, що зерниста ікра може бути трьох видів: ікра зерниста (без консерванту: сіль та ікра). Даний вид ікри є найдорожчим. Однак навіть для багатих гурманів вона не завжди доступна. Ця ікра ніколи не буде продаватися в мережевих магазинах, тому що термін її придатності не може перевищувати 2,5 місяця. Ікра зерниста (з консервантом). Має ніжне зерно і яскраво виражений смак, проте потрібно уважно читати, який консервант був використаний при її приготуванні. Ікра зерниста пастеризована. Відмінністю даної ікри є трохи більш щільна оболонка зерна (ікра, як і будь-який білок має властивість згортатися при нагріванні).

“Пам’ятайте, якщо червону ікру можуть продавати на вагу, то з легальною чорною ікрою це виключено. Чорна ікра не може продаватися в пластикових банках!”, – зазначив експерт. В Асоціації нагадують, що ікра не повинна бути дешевою, і купувати її потрібно тільки в спеціалізованих відділах рибних магазинів або супермаркетах, де витримується потрібний температурний режим.

Фото – Oasis Caviar

, , , переглядів: 837

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *