Як правильно заварити каву у чашці

09.01.2023

Як правило, кава в чашці – доля людей, які не довіряють сучасним кофемашин, або кому просто ліньки корпіти над туркою.

кава у чашці

Для більшості кавових гурманів і професійних дегустаторів не секрет, що хорошу і по-справжньому смачну каву можна приготувати й без кавоварки, турки або інших хитромудрих пристроїв.

Отже, щоб правильно заварити каву в чашці, потрібно мати під рукою ось такий перелік інгредієнтів та інструментів:

  • чашка. Вона має бути фарфоровою з товстими стінками. Саме така чашка добре прогрівається і утримує тепло, завдяки чому кава повільніше остигає. Втім, підійде і глиняний, і навіть скляний посуд.
  • кава. Найкраще використовувати зерна свіжого обсмажування, щоб повніше розкрити смак та аромат. Помел найчастіше використовується найдрібніший, тоді частки кави швидше осідають на дно, а напій виходить чистішим і насиченішим. Щоправда, деякі рецепти вимагають середнього помелу, а при капінгу використовується виключно кава грубого помелу.
  • вода для заварювання кави повинна бути гарячою, але в жодному разі не окріп, тому що він просто знищить смак напою, залишивши в чашці лише неприємну і порожню бурду. Ідеальна температура близько 95°.
  • паперові фільтри. Ті, хто знає, як заварювати каву в чашці, не турбуються через каву. Якщо все робити правильно, вона просто осідає на дно і не заважає отримувати задоволення. Втім, звичайний паперовий фільтр допомагає швидко відфільтрувати напій і зробити його чистішим.
  • цукор та спеції для кави за смаком. Як і фільтри, цей пункт не є обов’язковим, але спеції допоможуть зробити смак по-справжньому унікальним.

Загальні правила для заварювання кави у чашці

Насамперед необхідно обдати чашку окропом і залити його буквально на пару хвилин, щоб чашка прогрілася. Тоді кава довше залишиться гарячою і краще розкриє свої смакові властивості.

У чашку засипається 1-2 чайні ложки кави дрібного помелу на 100-150 г води.

Чашку необхідно накрити блюдцем і дати напою настоятися близько 4 хвилин.

На останньому етапі приготування можна додати спеції, цукор, шоколад на ваш розсуд, що може прикрасити напій і надати йому більше індивідуальності.

Декілька простих рецептів

Практично у кожного народу, і особливо в країнах, які традиційно асоціюються з вирощуванням кави або з кавовою культурою, є своє уявлення про те, як заварювати мелену каву в чашці так, щоб вийшло смачно.

  • Бразильський спосіб, він же відкритий. Для цього методу потрібна кава грубого помелу 9 г на 100 мл води. Накривати чашку не потрібно, шапка з гущі, що піднімається, відмінно утримує аромат, а після приготування просто ламається ложкою.
  • Варшавський спосіб приготування кави. Найбільш поширений метод, під яким використовують каву дрібного помелу. Чашку накривають блюдцем, а ось фільтрувати напій при цьому не заведено. У цьому випадку він виходить міцнішим і підбадьорливим – ідеальний варіант щоранку.
  • Кава по-кубинськи. Цей напій заварюють у склянці, додавши трохи тростинного цукру, а каву вибирають середнього помелу. Добре перемішавши інгредієнти можна заливати каву гарячою водою. Солодкий напій заряджає енергією та допомагає підбадьоритися перед роботою.

Джерело: https://hyser.com.ua/

, переглядів: 766

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *