Солоні та мариновані огірки – продукти ферментовані, однак різниця в їхньому рецепті має значення. Так, солоні чи квашені огірки (як, наприклад, квашена капуста) природно консервуються в результаті молочнокислого бродіння.
Солоні огірки добре засвоюються, а молочна кислота посилює шлункову секрецію та сприяє травленню. Для приготування саме маринованих огірків використовується оцет, які не додають в огірки при солінні або квашенні в бочках.
Так, люди зі зниженою секреторною функцією шлунка інтуїтивно додають у раціон ферментовані овочі та плоди: квашену капусту, солоні огірки, кімчі, яблука та кавуни. Оскільки вони збуджують апетит та сприяють травленню.
Однак оцтовий маринад може подразнювати стінки кишківника й шлунка, тому продукт не рекомендується вживати тим, у кого підвищена кислотність, гастрити та виразка шлунка. Мариновані огірки фабричного виробництва містять досить багато солі, а також консервантів.
Тому варто бути обережним тим, хто має підвищений артеріальний тиск та схильність до набряків. Як приготувати мариновані огірки без консервантів – розповів популярний український фудексперт Євген Клопотенко.
- Пропорції даються з розміру банки в 900мл. Для цього помийте 350 г огірків, кінці не обрізайте.
- Почистіть і наріжте великими шматками 1 цибулину.
- У стерилізовану банку викладіть 5 гілочок кропу, 3 зубчики часнику, цибулю, 6 горошин чорного перцю, 2 лаврові листки, 2 горошини запашного перцю, пів чайної ложки сушеного імбиру та огірки.
Окремо готується маринад: до 350 мл води додайте 2 ч. л. цукру та 1,5 ч. л. солі. Тримайте все на вогні 3-5 хвилин, поки сіль із цукром не розчиняться. Потім додаєте туди 1.5 ст. л. оцту, перемішуєте, заливаєте огірки та закриваєте банки стерилізованими кришками.
Джерело: https://lifestyle.segodnya.ua/
Добрий день. Прочитайте уважно, про що ви написали в статті. На початку статті ви пишите: “Заготовляючи огірки на зиму, не захоплюйтесь цукром, сіллю та оцтом у маринаді”, а далі – рецепт маринованих огірків без консервантів. Який же це рецепт маринованих огірків без консервантів, якщо там є сіль, цукор та оцт ???
Дякую за коментар. «Не захоплюйтесь» – це означає, щоб були обережними, якщо маєте проблеми зі здоров’ям, то краще не вживати мариновані овочі.