Як випрати пуховик, щоб не збився пух

03.10.2022

Зовсім скоро стане ще прохолодніше і без теплого одягу не обійтися. Вже час дістати пуховик зі шафи і перевірити його стан. У пуховику комфортно, зручно та, найголовніше, тепло. Але є один мінус! Він потребує чищення. Ви хоч раз замислювалися, як випрати пуховик?

Як випрати пуховик, щоб не збився пух

Способи очистити пуховик

Існує кілька способів привести зимове вбрання у відмінний стан:

  • хімічне чищення (прання та чищення водою з використанням спеціальних засобів);
  • прання у машинці-автомат;
  • ручне прання.

Хімічна чистка зручна тим, що вам не доведеться возитися з пранням, сушінням та відпарюванням. Але є свої мінуси. Найчастіше при чищенні використовують шкідливі для здоров’я речовини, вони не будуть корисні, особливо для дитячого одягу, і, напевно, залишать запах.

Послуга ця коштуватиме не дешево, і не факт, що поблизу буде хороша хімчистка, і вам доведеться їхати, тим самим витрачати свій час. Почистити самостійно набагато зручніше. Ви заощадите час, а також знатимете, який засіб використовували, жодних сумнівів не виникне до його якості. Як краще випрати? Розглянемо далі.

Як випрати пуховик у пральній машинці?

Здебільшого пуховики набиті пером чи пухом. Після автоматичної машинки пух скочується, і початковий вид куртки губиться. Як же випрати пуховик у пральній машині? Люди, навчені гірким досвідом, радять закинути у барабан разом із курткою пару великих тенісних м’ячів. У процесі м’ячі не дадуть пуху звалюватися.

Як випрати пуховик у машинці з м’ячами, знають не всі. Будьте уважними при використанні тенісних м’ячів, кольорові найчастіше пофарбовані фарбою і є ймовірність, що світлий пуховик отримає небажані плями від фарби. Щоб уникнути подібного, варто випрати окремо м’ячі в машині на 90 градусів і лише після цього запустити пуховик із ними.

Як випрати, щоб не було розводів і грудок?

Перед тим, як запустити барабан, попередньо потрібно підготувати одяг. Перевірити всі кишені, наявність забутих речей, прибрати з капюшона хутро, всі гудзики, кнопки, змійки закріпити, щоб уникнути пошкодження тканини та фурнітури. Сильно забруднені ділянки (рукави, кишені, комір, краї на куртці) краще запрати вручну перед пранням в автоматі. Добре підійде звичайне господарське мило.

Обов’язково перевірте шви, чи немає отворів, що дозволяють пропустити пух назовні, так можна позбутися і пір’я і вивести з ладу машинку. Перед пранням краще вивчити інформацію на етикетці.

За допомогою бирки можна визначитися з якістю набивання:

  • hollow fiber або polyester – синтепон;
  • wool – шерсть;
  • cotton – бавовна;
  • down – пух.

Якщо ви все-таки вирішили та ставитесь питанням, як випрати пуховик в пральній машині-автоматі, то потрібно знати, що для цих потреб не можна використовувати звичні для вас засоби. У магазинах існує безліч засобів для прання делікатних речей, саме на них і варто звернути увагу. У магазинах широкий вибір рідких засобів та капсул. Деякі ризикують і використовують миючий засіб для миття посуду, він добре видаляє плями, піна досить легко виполіскується.

Єдиний мінус – залишається запах, щоб його знищити, доведеться не раз додатково полоскати та вивітрювати. Добре для цих цілей підійдуть засоби для прання вовняних речей. Вони не утворюють велику кількість піни та простіше виполіскуються. Багато домогосподарок дозволяють собі рідкий засіб для прання замінювати рідким милом. Як же випрати пуховик у машині автомат, щоб уникнути негативних моментів?

Не варто прати куртку разом з іншими речами, хай і одного кольору. Плями від жиру краще спробувати вивести народними засобами. Крохмаль, лимонна кислота, сіль змішати до консистенції густого гелю і нанести на пляму. Зачекати приблизно 10 хвилин і змивати. Використання хімічного засобу для виведення плям може спричинити вицвітання тканини на місці плями. Можна скористатися перекисом водню, але треба бути дуже обережним, на темних пуховиках не варто ставити подібні експерименти.

Варто дотримуватися певних правил, щоб пральна машина випрала пуховик і пух не збився в одну грудку. Температурний режим необхідно вибирати делікатний, близько 30 градусів. Віджимання використовується максимум 400-600 оборотів. Часто жінка ставить питання, що робити, коли випрала пуховик у пральній машині та збився пух? У такому разі потрібно висушити його природним чином і розтрусити вручну.

Прання куртки з пуховою набивкою може призвести до зміни зовнішнього вигляду, потертостей. Після перших двох прань пуховик вже не виглядатиме як новий, а після третього зовсім є ймовірність втратити частину наповнювача.

Прання пуховика вручну

Неодноразово виникає проблема – виправ пуховик в машинці та збився пух, багато хто з тих, хто зіткнувся з такою проблемою, віддають перевагу ручному пранню. Навіть у століття технологій буває таке, що не у всіх є інформація, як випрати пуховик у пральній машині. У всіх цих випадках люди вдаються до ручного прання.

Наважуючись на такий подвиг, господині прагнуть того, щоб не намочити пух чи перо, відчистити по можливості зовнішній бік куртки. Найкраще буде повісити її на вішалку у ванній, так виріб не зможе ввібрати в себе багато рідини. Підійде будь-який засіб для делікатного прання або рідке мило. Утворіть піну і наносите на тканину м’якою щіткою, потім легкими рухами втирайте її. Рукави, комірцеву зону, кишені краще випрати руками. Ці місця зазвичай найзабрудненіші.

Полоскати не варто, наповнювач вбере стільки рідини, що вручну неможливо його вичавити. Потрібна допомога машини-автомат або центрифуги. Слід протерти вологою ганчіркою або очистити забруднену піну м’якою мокрою щіткою. Але найкраще підійде не сильний струмінь душа, спрямований під непрямим кутом до виробу. Починати краще з комірної зони та поступово опускатися вниз. Так піна із брудом змиється і стіче по тканині.

Сушити найкраще на балконі, за природних умов, все також на вішалці. Цей спосіб не найпростіший і ефективніший, але один із єдиних способів, як краще випрати пуховик у домашніх умовах, щоб пух не збився.

Яким чином не допустити розводів після прання

Дуже часто після прання вручну на пуховику залишаються розводи. Відбувається це тому, що бруд з піною не до кінця виполоскався і піддався сушінню, значну роль має якість порошку.

У машинці-автомат таке зустрічається дуже рідко. Можна перестрахуватися та встановити режим додаткового полоскання, обов’язково додати ополіскувач, призначений для прання пуху та вовни. Він вимиє залишки засобу, додасть приємного аромату виробу і полегшить прасування.

Щоб уникнути розводів, потрібно ретельно прополоскати, сушити на відкритому повітрі, добре виручить балкон. Іноді не буде зайвим потрясти куртку, так вона поступово просохне і не втратить вихідний стан.

Перед тим як випрати пуховик, обов’язковим буде вивернути його навиворіт, закрити всі замки, застебнути всі кнопки, зняти хутро з коміра.

Що робити, якщо машинка випрала пуховик і пух збився?

Існує кілька перевірених домогосподарками способів.

Перший спосіб

Як би смішно і дивно не звучало, але позбутися пуху, що зім’явся, після пральної машинки можна за допомогою звичайного пилотяга. Для цього замінюємо щітку на вузьку насадку для важкодоступних місць і хаотичними рухами розправляємо пух зверху вниз і навпаки.

Другий спосіб

Багато хто й досі вибиває килими спеціальними «вибивалками». Пуховик вішаємо на вішалку і починаємо не сильним поплескуванням «вибивати» виріб доти, поки пух не поверне вихідний стан.

Третій спосіб

Найпростішим способом, для якого немає необхідності шукати «вибивалку», що загубилася, є ручний спосіб. Після сушіння виріб теж поміщаємо на вішалку і руками розправляємо пух, потім добре струшуємо і продовжуємо. Час цей спосіб не заощадить, але гарантує відмінний результат.

Якщо перераховані способи не допомогли, то, на жаль, варто визнати, що ваш зимовий одяг не витримав прання або ви не вловили суть, як правильно, не вдаючись до допомоги хімчистки, випрати пуховик у пральній машині, щоб пух не збився.

Як висушити пуховик після прання

Добре, якщо є вбудована функція сушіння, тоді вам потрібно тільки покласти 2-3 великі тенісні м’ячі та запустити функцію. М’ячі не дадуть пуховику притискатися до стінок барабану. Необхідності збивати та трясти його вручну у вас не залишиться.

Якщо в машинці не передбачена така функція, як автоматичне сушіння, доведеться трохи «попрацювати» самим. Після віджиму машинкою сміливо вішайте пуховик на вішалку і сушіть на балконі. Можна сушити й в кімнаті, але не вдаватися до батареї та не сушити виріб у горизонтальному положенні. Тоді гарантовані складки та розводи, а це плюс зайве прання, яке не позначиться сприятливо на пуховику.

Після ручного прання, яке ми радили вище, особливих труднощів не повинно виникнути з сушінням. Набивання виробу не встигає намокнути і вбрати рідину, відповідно, і сушити її не доведеться, потрібно лише помістити його на ту ж вішалку і почекати, коли тканина з зовнішньої сторони висохне.

Все найскладніше позаду і вам вдалося самостійно впоратися. Тепер виникає питання, чи він вимагає прасування.

Чи варто прасувати пуховик?

Після того як питання, як випрати пуховик в машинці, з’ясовано, виникає інше не менш важливе питання про те – чи можна його прасувати. Найчастіше зимові куртки шиються з поліестеру, він рідко мнеться, має водовідштовхувальні властивості. Але трапляється так, що пуховик таки вимагає прасування.

Найзручнішим та найефективнішим способом буде скористатися парогенератором. Повісьте пуховик на таке місце, щоб можна було з усіх боків до нього підійти. Починайте зверху вниз, потім приступіть до інших важкодоступних місць, коміра і кишень.

Можна скористатися праскою, для цього треба починати на виворітному боці і обов’язково через тонку тканину або марлю. Встановіть мінімальну температуру прасування. Речі з якісного поліестеру можна прасувати і на зовнішню сторону. Головне спробувати спочатку на маленькій ділянці і уважно стежити за процесом.

Можна використати старий добрий перевірений часом спосіб. Повісити на вішалку пуховик у ванні, включити гарячу воду, закрити всі двері та вікна, виключити будь-який протяг. У ванні утворюється «парна», волога самостійно розгладить всі складки, що зм’ялися в процесі прання.

Дотримуючись порад, можна без проблем позбутися небажаних складок на верхньому одязі з поліестеру.

Перед тим як надіти пуховик, після того як ви його випрали, можна спробувати пропустити пуховик в машинці з м’ячами. Кулі не дадуть пуховику пригорнутися до стін барабана і будуть паралельно з машинкою як би збивати пух, щоб він не збився.

Якщо дотримуватися всіх правил, перелічених вище, прання не перетвориться на каторгу, а стане для вас звичним процесом. Важливо знати, що не слід прати верхній одяг із натуральних наповнювачів більше 2-х разів на рік. Можна періодично запрати вручну особливо забруднені місця, не торкаючись пуху.

Не поганим варіантом буде 1 раз на рік віддавати пуховик в хімчистку, фахівці виконають все самі, а вам залишиться тільки забрати його і носити із задоволенням.

Але не варто забувати, що прання, будь то ручне або автоматичне, так чи інакше позначиться на пуховику. Згодом набивання куртки ставатиме дедалі тонше і почне просочуватися через шви. Зовнішній бік від численних прань з часом стане потертим. Особливо рукави і краї куртки страждають на подібні проблеми.

Тепер у вас є докладна інформація про те, як випрати пуховик у машинці та вручну, щоб пух не збився. Будьте обережнішими та уважнішими під час прання!

Джерело: https://pixelinform.com/

переглядів: 3 844

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *