Як вирощувати гриби: поради для початківців

Збір коштів на потреби армії України
07.05.2022

Як вирощувати гриби: поради для початківців

Любителі грибів можуть вирощувати та збирати їх вдома, а не в лісі.

Одні грибники вирушають на тихе полювання у ліс. Інші ж, доклавши невеликих зусиль, можуть збирати врожай, не виходячи з дому. Ми розповімо вам, як можна виростити улюблені багатьма печериці в домашніх умовах.

Головне у цій справі – дотримання певних правил. Тим більше, що у природі печериці пристосовуються до будь-яких умов – від лісів до степової місцевості.

Де вирощувати гриби

У домашніх умовах виростити гриби можна на грядці, у підвалі, у теплиці, сараї або на балконі. Оптимальна площа для грибниці – близько 3 м кв. Місце має бути з гарною циркуляцією повітря, можливістю контролю температури та вологості без різких перепадів.

Вибір міцелію

Міцелій або грибницю купуйте у перевірених виробників, щоб вона була здоровою та якісною. Грибниці можуть бути:

  • зернова – продається в поліетиленових пакетах і може зберігатись до 6 місяців при температурі 0-4°C;
  • компостна – буває у скляних банках, менш урожайна, але й менш чутлива до перепадів температури та вологості, зберігається майже рік.

Приготування субстрату

Для домашнього вирощування оптимальний субстрат – це компост на основі соломи та гною із кислотністю 7,3-7,5 рН. Для його приготування знадобиться:

  • 100 кг соломи,
  • 50 кг гною,
  • 2 кг сечовини,
  • 2 кг суперфосфату,
  • 8 кг гіпсу,
  • 5 кг крейди.

Спочатку солому замочують у воді на 2-3 дні, а потім викладають пошарово з гноєм із додаванням сечовини та суперфосфату. Висота шарів соломи та гною в результаті має бути не менше ніж 3-4 кожний по 30-35 см.

Слід часто поливати суміш, щоб вона весь час була вологою. За тиждень проводять перебивку субстрату, тобто вилами перемішують шари. Її повторюють 4-5 разів через 3-4 дні. А під час передостанньої перебивки додають гіпс та крейду.

Готовий субстрат набуває рівномірного коричневого кольору, пружинистої, м’якої, пухкої консистенції, йде запах аміаку.

Як посадити гриби

Субстрат поміщають у дерев’яні ящики, мішки або ями глибиною півметра, застелені поліетиленом (при вирощуванні на городі), трохи ущільнюючи. Через 2-3 дні температура всередині компосту має знизитися до 23-25°C, і можна висаджувати міцелій.

  • Зернову грибницю розкидають по субстрату із розрахунку 500 г на 1 м кв. Потім закривають тонким шаром компосту.
  • Компостну грибницю поміщають у лунках на глибині 4-5 см у шаховому порядку на відстані 20 см одну від одної та прикривають субстратом.

Після посадки міцелію вологість у приміщенні має становити 75-90% за температури не нижче 25-27°C, щоб компост не пересихав. За 1-2 тижні на поверхні субстрату з’являться білі грибні нитки , які потрібно засипати вологою сумішшю з торфу, вапняку та землі (у пропорції 5:1:4) та почекати ще 3-5 днів. Потім температуру у приміщенні знижують до 12-17°C.

Перші гриби з’являються через 2-3 місяці після закладання грибниці. Спочатку вони ростуть групами по 5-20 штук, потім грибниця пошириться по субстрату більш рівномірно.

Знімають урожай, поки нижня частина шляпки ще вкрита білою плівкою. Кожен гриб акуратно викручують , а ямку присипають покривною сумішшю.

Гриби ростуть протягом 1-2 тижнів, а можна зібрати до 6-7 хвиль врожаю.

Джерело: https://lifehack.segodnya.ua/

 

 

переглядів: 308

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *