Як вивести плями від воску

07.12.2022

В умовах відключення електроенергії багато українців користуються вдома свічками. Хтось робить їх своїми руками з олії, а хтось використовує покупні. Нерідко трапляється, що парафінові та воскові свічки течуть і залишають плями на одязі та поверхнях. Розповідаємо, як їх швидко вивести.

Віск і парафін плавляться при нагріванні, тому для їх усунення без “гаряченького” не обійтися. При цьому не обов’язково використовувати традиційну праску або фен.

Як вивести плями від воску

Варіант 1

Підігрійте воду до 75 градусів та опустіть у неї на 2-3 хвилини забруднену ділянку одягу. Потім чистою губкою акуратно видаляємо віск чи парафін.

Варіант 2 (не підходить для синтетики)

Кип’ятимо воду в чайнику та забруднену ділянку одягу тримаємо над парою з носика доти, доки віск не розтане. Річ при цьому краще тримати щипцями, щоб гаряча пара не обпікла шкіру. Тримайте річ так, щоб вона була досить далекою від вогню або електричної плити – інакше вона може спалахнути.

При жирних плямах

Якщо віск залишив на одязі жирну пляму, видалити її можна за допомогою звичайного засобу для миття посуду. Капніть його на пляму і залиште на 15 хвилин, після чого промийте водою.

Якщо пляма не відійшла, можуть знадобитися сильніші засоби – бензин чи скипидар. Їх наносять на шматочок тканини, протирають пляму і потім перуть річ звичайним способом. Будьте обережні і не забувайте, що тканину, змочену бензином або скипидаром, потрібно тримати далеко від вогню і випрати якнайшвидше.

Джерело: https://apostrophe.ua/

, , , переглядів: 603

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *