Як вивести запах секонд-хенду з одягу: найкращі поради для прання

15.05.2022

Через війну в Україні багато родин змушені були переїхати в безпечніші міста та селища з мінімальним набором речей. Деякі з них втратили частину чи всі доходи, тому виживають на новому місці практично з нуля. Хтось скористався гуманітарною допомогою, інші – купили речі першої необхідності в секонд-хенді. theLime вирішив поділитися з вами простими лайфхаками, як вивести з одягу запах хімікатів, якими вона обробляється перед тим, як потрапити на секонд.

Нашатирний спирт

Найпростіший запах позбутися нав’язливої віддушки – замочити речі в розчині нашатирю, який не тільки позбавить від запаху, а й виведе залишки хімікатів з одягу. При цьому дотримуємося простої пропорції: розчиняємо 2 ст. л. спирту в 5 л води. Якщо запах не сильний або йдеться про бавовняні та лляні речі, достатньо залишити їх у розчині на 1-2 години. Щоб прибрати запах із джинсів або светра, додаємо більше нашатирю – 5 ст. л. на 5 л води та залишаємо приблизно на 5 годин у розчині. А верхній одяг, вироби зі шкіри та еко-шкіри можна замочити на 6-7 годин. Після замочування річ віджимаємо та чекаємо, поки вона висохне – це може зайняти 1-2 дні. Потім перемо її вручну або в пральній машині, використовуючи порошок або рідкий миючий засіб. Також при полосканні можна додати кілька крапель ефірної олії.

Оцет із сіллю чи содою

Ще один варіант – замочити речі в розчині оцту та солі чи соди. Певної пропорції немає – тому слід розчинити ці речовини у теплій воді та замочити речі на кілька годин, а потім попрати звичним способом.

Сорбенти

Якщо ви купили річ, яку не можна прати, або, наприклад, просто немає такої можливості, позбутися запаху допоможуть сорбенти: сіль, активоване вугілля або чайні пакетики. Відправляємо речі в пакет і додаємо до них один із перерахованих вище засобів. Залишаємо у такому вигляді на півдня.

Інший сильний аромат

Неприємний запах від речей, придбаних у секонд-хенді, можна перебити сильнішими ароматами. У поліетиленовий пакет складаємо куплену річ і додаємо ароматизуючий засіб. Ароматизатором можуть бути зерна кави, мило з приємним і сильним запахом або ватний диск, змочений улюбленими духами або туалетною водою.

Парова обробка

Якщо запах не дуже сильний, можна спробувати позбутися його за допомогою парогенератора або праски з функцією відпарювання. При цьому важливо використовувати респіратор – оскільки їдкий запах може посилитися у процесі відпарювання.

Джерело: https://apostrophe.ua/

 

переглядів: 686

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *