Ніщо не вічне – в тому числі й кухонне приладдя. Терка і м’ясорубка – незамінні помічники будь-якої господині, які завжди повинні бути гострими. Для тих, у кого немає можливості віддати їх фахівцям на оновлення. Розповідаємо, як заточити тертку або як заточити ніж м’ясорубки вручну.
Як заточити ніж м’ясорубки наждачкою
Перший варіант – взяти кілька аркушів наждачного паперу з різною зернистістю. Діапазон повинен бути від 600 до 1200, тому що вам необхідний перехід від менш до більш густого зерна. В цьому і криється секрет гострих ножів м’ясорубки – якщо точити їх наждачкою однієї зернистості, результат буде набагато гірше.
Для того, щоб зрозуміти, як заточити ніж на радянську м’ясорубку правильно, просто виконуйте інструкцію – робіть кругові рухи наждачкою по поверхні кілька хвилин. Потім беріть наступний лист з більшою зернистістю і повторюйте процедуру. Терти потрібно тільки з одного боку – тильна частина ножа заточування не потребує. Таким же чином, за допомогою наждачного паперу, можна заточити й тертку.
Як заточити ніж м’ясорубки каменем
Точильний камінь – зручне пристосування, яке можна купити в будь-якому господарському магазині. За допомогою його вийде повернути гостроту не тільки частинам м’ясорубки, але і ножам, ножицям і навіть пилам.
Для того, щоб скористатися каменем правильно, вам потрібно притиснути лезо до нього і швидко обертати по колу, щоб заточити лезо рівномірно. Так робити 3-5 хвилин до отримання потрібного результату.
Враховуйте, що ніж м’ясорубки завжди працює в парі з сіткою, тому точити їх потрібно разом. Якщо якийсь один механізм буде тупим, то вся ваша праця піде нанівець.
Як заточити тертку кухлем
Деякі господині використовують одне кухонне приладдя, щоб “оживити” інше – так це працює і в цьому випадку. Візьміть чашку, переверніть, і абразивної частиною на дні кухоля натріть леза терки. Робити це потрібно протягом 5 хвилин, потім помити тертку і перевірити – якщо наточили недостатньо, то продовжити процес.
Як заточити тертку фольгою
Ще один варіант – використовувати фольгу для заточування терки. Вам потрібно скрутити з фольги кілька кульок і натерти їх на тертці. Суть даного методу в тому, що метал треться об метал, тільки один кришиться, а другий заточується.
Напилок і ніж – використовуємо, якщо затупилася терка
Цей метод вважається одним з найефективніших, але вам доведеться знатно попрацювати. Знайдіть круглий напилок, кінець якого буде за розміром збігатися з лезами терки. Потім наточити напилком кожен отвір терки, а в кінці ножем прокрутити всередині них. Так у вас вийде зняти залишки бруду з лез і швидко заточити їх.
Джерело: https://www.unian.ua/