Отже, що садимо:

  1. Пізні сорти солодкого перцю краще посадити ще в лютому. Середньостиглі перці можна посадити на 2 тижні пізніше. Насіння відразу сійте в касети або невеликі горщики з подальшою перевалкою молодої розсади в більш просторі ємності. Перший час вкрай важливе досвідчування — спочатку по 14-16 годин, після появи 2-4 справжніх листів — по 10-12 годин. Прищипка над 7-8 листом дозволяє перцю наростити більш гіллястий кущ, який дасть більший урожай.
  2. Селера — незамінна і дуже корисна приправа, яку ми використовуємо як доповнення до літніх овочевих салатів і гарячих бутербродів з сиром. Розвивається ця рослина досить повільно, тому розсаду краще посадити ще в лютому. У ґрунт висаджують саджанець у фазі 5 листочків віком близько 70 днів. Попередньо замочене насіння селери краще сіяти в торф’яні таблетки. Щоб розсада не витягувалася, потрібне хороше освітлення.
  3. Баклажани сіють з 20-х чисел лютого до середини березня залежно від термінів дозрівання конкретного сорту. Як і перці, баклажани погано переносять пересадку, тому насіння слід відразу сіяти в окремі невеликі стаканчики. Коли розсада підросте, її обережно перевалюють в більш просторі ємності. Як і перці, ці рослини дуже вимогливі до освітлення, тому рекомендоване аналогічне досвідчування. Важливо, щоб розсада не переростала, оскільки молоді саджанці набагато краще переносять пересадку на постійне місце.
  4. Насіння томатів, яке потім буде висаджене в теплицю, можна починати сіяти на розсаду починаючи з кінця лютого. Садять помідори в розсадні ящики або торф’яні таблетки (останні дають виграш за термінами в 7-10 днів). Пікіровку роблять на стадії 2 справжніх листочків (якщо сіяли в торф’яні таблетки, то відразу після того, як з’являться корінці із зовнішнього боку оболонки). Перші 3 дні після появи сходів краще організувати цілодобове досвідчування, в подальшому буде достатньо 14-16 годин додаткового освітлення.
  5. З кінця лютого починають сіяти цибулю. На розвиток розсади потрібно близько 2 місяців. Аж до висадки в ґрунт вона буде залишатися компактною. Сіяти насіння краще в пластикові коробки. Відстань в ряду — 1,5 см, міжряддя — по 3 см. Оскільки насіння цибулі важко сходить, перед посівом його краще замочити в теплій воді (+40 C), 3-4 рази змінюючи воду і поступово знижуючи її температуру до кімнатної.

Під час посадки насіння на розсаду йдіть від зворотного. Прикиньте, коли розсада повинна бути висаджена в ґрунт, потім відрахуйте кількість днів, необхідних для її повноцінного розвитку, і додайте час на проростання насіння.