Загадкові замки Західної України

09.06.2016

Україна багата на замки. У Західній Україні є кілька, які мають свої таємниці.

 

Кажуть, кожен замок має своїх привидів. Люди запевняють, що бачили їх, і часто у різні часи описують одне і те ж. Ознайомся з 5 найбільш містичними замками Західної України.


Золочівський замок, місто Золочів на Львівщині

Замок знаходиться тут з 1634 року. Та з приходом австрійських військ перетворився на в’язницю. І вже відтоді почав вбирати у себе негатив приреченості, страждань і смертей людських. Та не було у фортеці нічого жорстокішого за те, що чинили там енкаведисти зі своїми полоненими. Закривавлені залізні столи і гаки, вмуровані у стіни люди. Замок фактично був перетворений на катівню. З появою у замку незрозумілого походження каміння, яке привезли під час реставрації, містики ще прибавилось. На гірській породі проглядаються дивні незрозумілі символи. Дехто вважає їх картою, інші — зашифрованими таємними знаками. Кажуть, колись вони належали лицарському ордену тамплієрів. У замку стали помічати привид невідомого чоловіка. Цікаво, що всі, кому доводилось бачити його, описують темний довгий плащ, тростину в руці та капелюх на голові привида. Золочівський замок — дуже красива і цінна архітектурна пам’ятка. Сюди приїжджає багато туристів та приходять на прогулянки місцеві закохані пари.


Замок Паланок, місто Мукачево Закарпатської області

Колишня резиденція Трансильванського князівства має надзвичайно багату історію. Тут підписувались міжнародні документи, мирні договори, на його території проходили народні повстання. Найбільше прославили Паланок дві жінки — Софія Баторі та Ілона Зріні — свекруха і невістка, які, правлячи замком, ворогували між собою. Та якщо Ілона увійшла в історію як хоробра боронителька укріплення, то Софію Баторі спіткала містична, страшна слава. Жінка мала пристрасть до людської крові і не лише вбивала заради неї, а й приймала кроваві ванни, приносячи у жертву 13-річних цнотливих дівчат. Може ці історії — велике перебільшення, та про те, що Софія була надзвичайно жорстокою, не сперечається ніхто.

 

Олеський замок, смт Олесько на Львівщині

Відомий замок тим, що у середині 17 століття тут народився Ян Собеський — король Польщі. За легендою, під час появи на світ немовляти була страшна гроза. А мармуровий стіл, на який поклали хлопчика, раптова блискавка розколола буквально навпіл. Вже у 1951 році в Олеський замок знову влучила зловісна блискавка, через що розпочалась величезна пожежа. Та будівля встояла. Охоронці замку, яким щоночі доводиться залишатись у будівлі, розповідають, що постійно відчувають присутність невідомих явищ з настанням темряви. На дивні звуки, тіні та напіввидимі силуети реагують також сторожові собаки. Вважається, що Олеський замок таки має своїх привидів. Принаймі, за найвідомішою версією привид — це душа Адама Жолкєвського. Цей хлопець був закоханий у доньку одного із власників Олеського замку Маріану Данилович. Та отримавши відмову батька у наданні згоди на шлюб, відчайдушний шляхтич на тому ж місці встромив собі у серце ножа. Поховали його не на цвинтарі, а просто скинули у болото біля замкових стін як самогубця. Душа, тіло якої не було похоронене за звичаєм, зависла між двома світами. Тому напівпрозорий дух Адама не полишає замку, стогнучи та зітхаючи, лякаючи поціновувачів краси історичного Олеська.

 

Кременецький замок, місто Кременець Тернопільської області

Кременець оточений сімома горами. Та найбільш відомою є легендарна гора Бона. На її вершині досі красуються руїни могутньої колись князівської фортеці. Замок руйнували і відновлювали, потім знову руйнували, аж поки не залишились від нього лише кам’яні останки могутньої колись величної споруди. А найвідомішою легендою замку є королева Бона. Отримавши щедрий подарунок від чоловіка Сигізмунда I, італійка заволоділа ним у середині 16 століття. Ця жорстока жінка овіяна вражаючими легендами. За однією з версій, саме вона зжила зі світу двох своїх невісток, родове походження яких не відповідало її політичним планам.

 

Середнянський замок, смт Середнє Закарпатської області

 

Історія цього замку пов’язана зі священним Граалем, Орденом тамплієрів, родами Добо, Другетів та Ракоці… Їм і не тільки у різні часи належали володіння фортеці. Зараз від Середнянського замку залишились практично самі руїни. Руїни забрали з собою багато таємниць. Місцеві розповідають, як ще кілька років тому на стінних каменях проглядались барельєфи із зображенням Медузи Горгони і, як би це дивно не було, Ісуса Христа. Історики сходяться на думці, що славнозвісну середнянську пам’ятку збудували ченці з Ордену тамплієрів.Їх пізніше почали переслідувати і кидати у в’язниці, де катували і вбивали. Саме з цим орденом пов’язані свідчення про зв’язок Граалю з Середнянським замком.

 Про це повідомляє портал УКРОП

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


В Україні будують сучасну фінську школу

Українському тренеру співчувають після його переїзду до Росії

Найпопулярніше жіноче ім`я

, , , переглядів: 1 689

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *