Космічний корабель у Свято-Воскресенському соборі

21.03.2016

Свято-Воскресенський собор, що знаходиться біля ТЦ “Злата Плаза” має коротку, проте насичену біографію. Тут і руйнівна пожежа, і величне відновлення, і відкриття на його місці музею атеїзму. 

 

Історія Свято-Воскресенського собору починається ще з 1731 року. Тоді він був побудований в дещо іншому місці –  у районі сучасного продовольчого ринку «Сагайдачний», біля Будинку побуту. Через 150 років, 12 червня 1881-го, собор зазнав першого, але не останнього, випробовування – пожежі. Через недбале поводження з вогнем загорілася дерев’яна будівля міської пошти. Вогонь швидко перекинувся на сусідні будівлі, в тому числі на поліцейську дільницю та Свято-Воскресенський собор. Пожежники змогли загасити полум’я лише ввечері. Також існує думка що насправді, за іронією долі, собор знаходився не біля будинку побуту, а на місці сучасної пожежної станції. Така історія першої будівлі собору.

Друга будівля Свято-Воскресенського собору, яку ми бачимо сьогодні, була побудована у  1890 році  на кошти пожертвувань. На закладанні першого каменю власною персоною приїхав імператор Російської імперії Олександр ІІІ разом із сім’єю. Тоді він був у наших краях у політичних справах. Місце для будівництва собору було вибрано не випадково: існує думка, що тут у 1580 році під час монголо-татарської навали згоріла церква Воскресіння Хрестового, яку збудувала ще княгиня Марія Несвицька.

Збудували Свято-Воскресенський собор за декілька років. Його офіційне освячення відбулось 8 жовтня (за старим стилем) 1895 року. На цій урочистості було зібрано духовенство з Волині, Житомира, Кременця, Почаєва тощо. У 1912 році собор отримав щедрий подарунок: церковні реліквії та дорогоцінні ікони. Дарувачем був Патріарх Ієрусалимський .

У 1932-1933 роках біля Свято-Воскресенського собору будують ще одну святиню – величну дзвіницю. Кошти на її будівництво виділила вдова генерала Конопка. Однак до наших часів дзвіниця так і не дійшла – у 1960-х роках вона була знищена. У тих же 60-их, а точніше у  1962 року, радянська влада дібралась і до самого Свято-Воскресенського собору: його закрили і влаштували у  цьому приміщенні музей космонавтики, а згодом і музей наукового атеїзму. Чи то місце для музею  було зручне, чи то так хотіли підкреслити нікчемність віри – невідомо.

Існують документи, які підтверджують цей факт.

Выписка из протокола ? 1 заседания Совета по делам Русской православной церкви при Совете Министров СССР.

6 февраля 1963. Слушали: Письмо исполкома Ровенского областного Совета трудящихся от 21 декабря 1962 года No 1/39288 о снятии с регистрации религиозного общества Воскресенской соборной церкви в г. Ровно, как объединившегося с другим религиозным обществом, и переоборудованием церковного здания под музей атеизма. Докладывает инспектор Совета т. Степанов П.М.

Постановили:

Согласиться с предложением исполкома Ровенского областного Совета депутатов трудящихся о снятии с регистрации религиозного общества – Воскресенской Соборной церкви в г. Ровно, как объединившегося с другим религиозным обществом, и преоборудованием церковного здания под музей атеизма“.

Рівненський обласний державний архів. – Ф. 204, оп. 11 – с. 556, л. 203

У 1978 році у музеї навіть опинився макет першого штучного супутника Землі та космічного корабля. У місті ще довго ходили чутки, про те що у соборі знаходиться справжня ракета.

 

на фото: музей космонавтики  та наукового атеїзму

Свято-Воскресенький собор знову став місцем для богослужінь аж у квітні 1989 року, напереродні святкування тисячоліття хрещення Київської Русі.

З використатанням матеріалів Рівне –віртуальне місто  www.rivne.org

ДІЗНАЙТЕСЬ:

Тараканівський форт: від в’язниці до Голівуду

7 способів виплеснути зайву агресію

У Рівному мешкає найменша у світі лисичка

Куди зникала Колона Божої Матері? 

, , , , , , , переглядів: 1 303

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *