Чому рівненські студенти працюють навчаючись?

22.10.2017

Працюючі студенти давно не рідкість в Україні, зокрема у Рівному. Це не лише “заочники” і студенти дистанційної форми навчання, а й ті, хто навчається на денному відділенні. Які причини штовхають рівненських студентів влаштовуватись на роботу чи підробіток і як до цього ставляться викладачі, читайте далі.

Студентка одного із ВНЗ Рівненщини, Анна Бедик, розповіла що змусило її стати працюючим студентом вже на першому курсі:

 

  • Я навчаюсь на контракті, тому майже головною причиною була фінансова необхідність, адже потрібно платити за навчання. А ще, у мене багато вільного часу, який хочеться проводити з користю. Чесно відволікатись від навчання складно, бо постійно думаю про перездачі, реферати і практичні. Особливо складно в період сесії. Проте, я маю власні кошти і менше беру грошей у батьків, а ще будучи на роботі я вже отримую більшу зарплату ніж за майбутньою спеціальністю. Найприємніше – я відчуваю себе самостійною. А ще поєднання роботи та навчання дозволяє навчитися дисципліні та розвиває вміння правильно розставити пріоритети.

 

Викладачі до таких поривань своїх студентів ставляться по різному, зокрема декан факультету математики та інформатики РДГУ, Микола Шахрайчук запевняє, що студенти повинні працювати, але за спеціальністю і після другого курсу.

 

  • Безумовно,  якщо раніше почати працювати за спеціальністю, можна більшого досягти у кар’єрі та здобути неабиякий досвід, але це має бути робота за спеціальністю та виключно вже з існуючим за спиною багажем основних знань. В сучасному суспільстві не рідко зустрічаються першокурсники, які пріоритетом ставлять роботу, а не навчання, а мали б лише починати про це думати. Я вважаю, що працювати навчаючись студенти змушені, адже більшість з них відчуває фінансову потребу, а працюючи вони стають менш залежними від батьків.

 

Варто додати, що навчаючись і працюючи студенти помічають як переваги, так і недоліки. Щодо “недоліків,” то часто це брак часу, перевтома та неякісне навчання. “Перевагами” для робочого студента можуть бути професійний ріст, самостійність та матеріальне забезпечення. А головними “причинами”  є фінансова скрута та відсутність інтересу до навчання.

 

Працювати чи ні, студент вирішує сам для себе. Безумовно, будь-яка робота вчить нас відповідальності та допомагає розвиватись. Ну, а коли ти працюючий студент, то завжди є змога повернутись до університету, чого в дорослому житті не зробиш.

Читайте також:

У рівненському гуртожитку пограбували студентів

Острозька академія співпрацюватиме із Державним східноєвропейським університетом у Перемишлі

Чудова можливість проходження практики для рівненських студентів

 

, , , переглядів: 5 345

Один коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *