На Рівненщині стартував фестиваль «СУП культура»

23.10.2021

22 жовтня відбулася прес-конференція щодо старту літературного проєкту «СУП культура», який на Рівненщині проводиться з 2011 року за ініціативи обласної організації Національної спілки письменників України. Цьогоріч літературний захід проходитиме на базі комунального закладу обласної ради – Рівненський інститут післядипломної педагогічної освіти, який очолює депутат обласної ради Алла Черній.

Під час прес-конференції знані місцеві письменники, літературні редактори та продюсери розповіли про сам фестиваль та його мету. Зокрема, це Сергій Пантюк, Тетяна Шептицька, Тетяна Череп-Пероганич, Юрій Пероганич, а також Андрій Пермяков.

Найважливіша мета фестивалю – це підтримати саме молодих авторів, які лише розпочинають свій творчий шлях.  «СУП культура» – це також майданчик для комунікації молодих авторів та їх спільної роботи з визнаними літераторами. На думку ініціаторів, важливим є те, що навіть після завершення самого фестивалю ця комунікація переростає в нові проєкти та мистецькі продукти.

Письменники також відзначили постійну підтримку фестивалю з боку місцевої влади, зокрема, Рівненської обласної ради. А це, на думку літераторів, – дуже важливо для промоції сучасної української літератури. Передусім серед дітей та молоді та через систему освіти.

– Надважливим є те, що цей літературний проєкт має молодіжне спрямування і допоможе промоції української літератури у школах та інших закладах освіти. Адже передбачає залучення сучасних авторів в освітній процес. Учням набагато цікавіше вивчати той чи інший твір, коли про нього розповідає сам автор. Тому депутатський корпус Рівненської обласної ради завжди підтримує ініціативи, які стосуються популяризації нашої культури, етнографії та мистецтва в різних його проявах, – зауважила депутат обласної ради, ректор РОІПП Алла Черній.

Також в останні роки організатори помітили тенденцію, коли до фестивалю долучаються молоді блогери. Зокрема, цьогоріч учасниками «СУП культури» стали призери обласного відеоконкурсу для молоді «30 для Незалежної» Мілена Гудилко, Надія Коркош, Ірина Рачковська та Марія Колесник з відеороботою, яка популяризує українську книгу. Нагадаємо, цей конкурс відбувся в рамках реалізації Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки.

У той же час, фестиваль «СУП культура» – це ще й іміджевий проєкт, який позиціонує Рівненщину як сучасний культурний простір, живе мистецьке середовище, в якому активно розвивається література та відбувається промоція читання.

переглядів: 575

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *