7 продуктів, які шкідливо їсти кожен день

13.10.2019

Відмовитися від улюблених продуктів буває непросто, але заради здоров’я деякі з них все-таки доведеться викреслити зі списку покупок.

Щороку в інтернеті з’являються тисячі топ-листів найшкідливіших продуктів харчування: саме їх треба нібито боятися і всіляко уникати в своєму раціоні. Однак при всьому цьому ми часто забуваємо про один важливий нюанс: корисно все (практично), але в міру.

І справа не тільки в тому, що споживання будь-якого продукту в великій кількості може негативно позначитися на загальному стані здоров’я: навіть одноманітне харчування, якщо воно регулярне і рідко змінюється, може зашкодити нашому здоров’ю, порушити баланс нутрієнтів і, в кінцевому підсумку, сформувати підвищену чутливість організму до їжі.

Якщо ви харчуєтеся різноманітно і збалансовано, ви автоматично знижуєте ризик дефіциту деяких життєво необхідних нутрієнтів і підтримуєте метаболізм в тонусі. Про те, до яких продуктів не варто звикати і робити з них guilty pleasure на щоденній основі – розповідаємо в деталях.

1. Хрестоцвіті овочі

Ніхто не сперечається, що такі багаті антиоксидантами і корисними нутрієнтами овочі, як кольорова капуста і броколі, повинні бути присутніми в раціоні харчування, проте науково доведений той факт, що надмірне споживання хрестоцвітних може стати причиною гіпотиреозу – дефіциту гормонів щитовидної залози.

Якщо ви не уявляєте своє життя без капусти, то спробуйте спочатку злегка обсмажити її на сковороді або приготувати разом з іншою стравою: це мінімізує її зобогенні властивості (інакше кажучи, здатність збільшувати розміри щитовидної залози).

2. Тунець

Тунець багатий ртуттю, тому його надмірне споживання може призвести до накопичення великої кількості цієї речовини в організмі і негативно позначитися на розвитку дітей, здоров’ї вагітних жінок, а також спровокувати серцеві атаки у дорослих.

Фахівці радять споживати полегшені варіанти тунця і подавати його на стіл не частіше ніж один раз на тиждень. І так, відмовлятися від цього виду риби назовсім точно не варто, так як вона надзвичайно багата протеїном: якщо цей продукт споживати рідко і в міру, він стане поживним доповненням ланчу або вечері.

3. Фруктові смузі

В останні роки прихильники здорового харчування і ті, хто шукав корисну альтернативу кавовим напоям, знайшли щастя у всіляких фруктових смузі: п’єш, здоровішаєш, а головне – не товстієш. Однак це не зовсім правда. Звичайно, різниця між шматочком торта і часточкою фрукта очевидна, проте будь-який фруктовий смузі має високий рівень вмісту цукру і навряд чи може стати корисною заміною збалансованій вечері.

Якщо ви вже встигли міцно звикнути до щоденних походів за полуничним десертом, радимо замінити фруктовий варіант смузі на овочевий – це значно знизить кількість споживаного цукру в день.

4. Сухофрукти

Сухофрукти – це ідеальний варіант перекусу перед спортивним тренуванням, який допоможе швидко і ефективно зарядити вас енергією як для кардіо, так і для вагового тренування. Однак в будь-якому іншому випадку важливо враховувати: всі сушені фрукти (фініки, інжир, абрикоси, манго, ягоди та ін.) містять набагато більше цукру, ніж їх свіжі побратими.

Незважаючи на те, що сухофрукти часто виникають поряд з усім, що пов’язане з схудненням, саме вони можуть звести всі ваші зусилля по скиданню ваги нанівець. Так що будьте обережні: ¼ чашки не більше двох разів в тиждень – візьміть це за правило, і з вашою вагою все буде в порядку.

5. Мюслі і злаки

Складно знайти хоча б одну пачку або коробку зі злаками, яка не містила б жодної форми цукру. Ми часто їмо їх з молоком на сніданок і швидко звикаємо до них, забуваючи, що така суміш – важке випробування для шлунка.

Чи знаєте ви, яким чином злаки набувають форми пластівців? Адже в натуральному вигляді вони зовсім не такі. Тільки після багатоступінчастої обробки злаки стають пластівцями, однак при цьому вони часто втрачають левову частку корисних нутрієнтів. У підсумку, кожен день на сніданок ви насолоджуєтеся порцією перероблених і непотрібних вуглеводів, і це далеко не ЗСЖ, якщо ви все-таки слідуєте йому.

6. Консервовані помідори і томатна паста

Головна проблема всіх консервованих продуктів полягає в тому, що сама банка, в якій зберігається продукт, може залишати в ньому залишки смоляних речовин, які містять синтетичний естроген бісфенол-А. Вчені давно виявили його роль у розвитку багатьох захворювань – від проблем з репродуктивною системою до сердечних хвороб, діабету і ожиріння.

Самі томати відомі своєю підвищеною кислотністю, і це чудова умова для проникнення бісфенолу в вашу їжу. Дослідження також виявили, що синтетичний естроген може пригнічувати продукцію сперми і приводити до хромосомних пошкоджень у яйцях тварин.

7. Рисові крекери і хлібці

Любителі легких перекусів, ваш вихід. На жаль, хлібці і крекери – це не ті продукти, якими можна балувати себе по кілька пачок в день без будь-яких наслідків. Ні жирів (які, до речі, просто необхідні для нормального функціонування організму), ні достатньої кількості вітамінів, ні мінералів – цього безумовно мало для збалансованого перекусу між обідом і вечерею. Адже, по суті, він являє собою не що інше, як звичайний рафінований вуглевод, посипаний сіллю і приправлений ароматом.

, , , , переглядів: 1 175

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *