Як зробити садові арки: топ-12 варіантів конструкцій із фото

30.05.2022

Арку для квітів, плюща, винограду чи огірків можна зробити власноруч.

Садова арка, в першу чергу, призначена для прикраси ділянки, надаючи їй шарму та вишуканості. Проте вона ще виконує багато корисних функцій. На міцних і водночас витончених опорах добре підв’язати в’юнкі квіти та овочеві культури, у спеку тінь від цієї споруди здатна захистити від сонця, арка є вдалим переходом та розмежуванням між різними зонами на вашій ділянці.

Ми зібрали багато варіантів ідей, як і з чого можна зробити красиву та практичну арку, а також варіанти її оформлення та використання у саду. Дивіться фото, надихайтеся творчістю та застосовуйте на своїй ділянці.

Як зробити садову арку: лайфхаки

  • Лайфхак 1. Металева арка

Перевага сталевих труб та арматури в тому, що арки, виготовлені з них, виходять міцними та стійкими при своїй зовнішній легкості й витонченості. Однак для її виготовлення знадобиться не лише метал, а й зварювальний апарат і лещата. Зате така арка прослужить довго та надійно.

  • Лайфхак 2. Дерев’яна конструкція

Не меншою популярністю користується дерево в якості будівельного матеріалу для арок. Цей варіант простий у виготовленні, тому що дерево – один із найбільш легких та слухняних в обробці матеріалів . А готова арка впишеться практично у будь-який дизайн ділянки і поєднуватиметься із багатьма рослинами.

  • Лайфхак 3. Пластикова арка

Дуже зручно виготовляти дугу потрібного розміру та форми із пластику. Цей матеріал відрізняється легкістю, податливістю та простотою в роботі. А ще такі конструкції можна переносити у потрібне місце.

  • Лайфхак 4. Кам’яна арка

Стильна на вигляд арка, складена з каменю. Якщо у вас є багато каменів, терпіння та зайвий час , така архітектурна споруда в саду викличе здивовані вигуки гостей, що зібралися у вас на літній шашлик.

  • Лайфхак 5. Арка із сіткою

Арки із пластику, доповнені металевою або капроновою сіткою, зручно застосовувати не лише в саду, але й на городі, спрямовуючи на них в’юнкі види овочів.

  • Лайфхак 6. Стовбури та гілки

Щоб арка гармоніювала із первозданною природою, на ділянці, зробіть її із стовбурів дерев або великих гілок. При цьому такий матеріал не потрібно фарбувати, залиште його з корою та суччям. Ця арка не така довговічна, як металева, зате природна та цілком економна.

  • Лайфхак 7. Огорожа

Іноді для спорудження арок у дворі практично не потрібно додаткових зусиль. Для цього можна використати стовпи, до яких кріпиться паркан або огорожа. Вони стануть основою для арок по всій довжині двору.

  • Лайфхак 8. Тунель

Арка може бути одна, а можна зробити цілий тунель із повторюваних дуг , прикрашений квітами. Погодьтеся, у ньому особливо красиво робити ефектні фотографії.

  • Лайфхак 9. Аркада

Можна в саду розташувати арки в ряд – вийде ефектна архітектурна форма, що прикрашає вашу ділянку.

  • Лайфхак 10. Жива арка

Часто арки так густо обростають квітами , що, в принципі, стає неважливо, з якого матеріалу вони виготовлені. Вони – лише основа для буяння в’юнких рослин.

  • Лайфхак 11. Двері

Повита квітами арка може ефектно прикрашати вхід до приміщення . Щоразу заходити в будинок крізь аромат квітів – це приємно!

  • Лайфхак 12. Альтанка

Арка може водночас служити зручним місцем відпочинку та захистом від палючого літнього сонця. Тут можна почитати книгу або провести бесіду тет-а-тет.

Джерело: https://lifehack.segodnya.ua/

 

 

переглядів: 1 395

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *